Barça boekt zuinige zege in opener van CL

De Catalanen, viervoudig winnaar van het Europese toernooi, versloegen op eigen veld APOEL Nicosia woensdagavond met 1-0. De enige doelpuntenmaker van de avond was Gerard Piqué, die in de eerste helft raak kopte uit een vrije schop van Lionel Messi. Over twee weken neemt het team van Luis Enrique het in Frankrijk op tegen Paris Saint-Germain.

Dani Alves speelde tegen APOEL zijn 300ste wedstrijd voor Barça, maar hij was niet degene over wie vooraf het meest gesproken werd. Luis Enrique koos voor zijn vuurdoop in de Champions League namelijk voor een debutant op het middenveld: Sergi Samper, normaliter speler van Barcelona B, mocht als verdedigende middenvelder starten in een rol die Sergio Busquets doorgaans bekleedt. De jonge Catalaan hield zich redelijk staande, net als een andere debutant: Marc-André ter Stegen.

Generatiegenoot Munir El Haddadi, die voorin weer in de basis mocht beginnen, was vrijwel onzichtbaar en zat goed in de tang bij de Cypriotische verdediging. De eerste kans was ook voor de tegenstander: Tomas De Vincenti kopte over het doel van Ter Stegen. Na bijna een half uur spelen brak Barcelona de wedstrijd open. Messi nam een vrije schop aan de rechterkant van het veld en mikte de bal op het hoofd van Piqué, die tot de vijf meterlijn was gekomen en raak kopte: 1-0.

Messi zelf was kort voor rust dicht bij zijn eerste Champions League-doelpunt van het seizoen, maar werd in de weg gezeten door keeper Urko Pardo. Die hield het schot van de Argentijn tegen. In de tweede helft bleef het spelbeeld van voor rust overeind: Barça had het betere van het spel, APOEL loerde op kansen en hield zich fatsoenlijk staande voor de menigte in Camp Nou. El Haddadi zag een treffer geannuleerd worden wegens buitenspel en Messi schoot nog een keer over. De tweede goal was erg welkom, maar bleef steeds uit. APOEL hoefde zich zeker niet te schamen voor het resultaat en gaat over twee weken proberen een succes te behalen tegen Ajax.