Barça haalt tweemaal achterstand op tegen Villarreal

Barcelona heeft zondagavond zijn achtste overwinning (in alle competities) op rij geboekt. De ploeg van Luis Enrique kwam in eigen huis twee keer op achterstand tegen Villarreal, maar raakte niet in paniek en vocht zich uiteindelijk naar de drie punten. Rafinha kreeg de voorkeur boven Ivan Rakitic en was belangrijk bij de eerste twee doelpunten voor Barcelona, waarna Lionel Messi met een prachtige trap de winnende maakte: 3-2. De achterstand op Real Madrid bedraagt nu weer een punt, al heeft de koploper van de Primera División nog wel een wedstrijd minder gespeeld.

Luis Suárez leverde zondag twee assists, maar was opnieuw niet erg gelukkig bij Barcelona. De aanvaller krijgt de laatste tijd veel kritiek vanwege de kansen die hij mist en toonde zich in de eerste helft tegen Villarreal weer niet scherp, door een paar goede mogelijkheden onbenut te laten. Dat werd afgestraft door Villarreal, dat nauwelijks aan aanvallen kon denken, maar een kwartier voor rust wel op een 0-1 voorsprong kwam. Het schot van Mario Gaspar mislukte compleet en leek uit te gaan, maar Real Madrid-huurling Denis Cheryshev stak zijn voet uit en scoorde.

Barcelona moest in de achtervolging en drukte Villarreal naar achteren. De gelijkmaker kwam de thuisploeg zeker toe en de 1-1 viel nog kort voor rust, toen een schot van Rafinha werd gekeerd, maar Neymar uit de rebound binnen kon schieten. Beide ploegen gingen dus in evenwicht de rust in en de 60.005 toeschouwers die in het Camp Nou zaten (het laagste aantal in de competitie van dit seizoen) konden toen nog niet weten dat zij een geweldige fase in de tweede helft te zien zouden krijgen. Deze fase begon echter nog vervelend voor Barcelona, dat weer op achterstand kwam.

Luciano Vietto was de doelpuntenmaker en Gerard Piqué was de schuldige voor deze tegentreffer. De verdediger leed op de middellijn knullig balverlies, waarna Giovani Dos Santos doorbrak. Vlak voor Bravo kapte hij de meegesprinte Piqué uit en tikte hij de bal opzij naar Vietto, die Villarreal op een nieuwe voorsprong zette. Ook deze marge kon echter niet verdedigd worden door de bezoekers, die kort na de 1-2 de gelijkmaker al om de oren kregen. Suárez gaf de bal na een goede actie voor op Messi, wiens kopbal werd geblokt. Rafinha lette goed op en kon de rebound binnen werken.

Twee minuten later kwam Barcelona voor het eerst op voorsprong, dankzij een fraaie treffer van Messi. Suárez tikte de bal bij de rand van het strafschopgebied opzij naar zijn ploeggenoot, die het leder prachtig in de kruising werkte. De aanvaller bereikte hiermee een mijlpaal: Messi is nu bij 600 doelpunten (431 goals, 169 assists) van Barcelona of Argentinië betrokken geweest.

Ook deze voorsprong leek geen stand te houden, maar een treffer van Victor Ruiz werd afgekeurd vanwege buitenspel; iets wat voor veel ophef en discussie zorgde. Aan de overkant dacht Neymar nog een strafschop te verdienen, maar die kreeg hij niet, en vervolgens werd het wat rustiger op het veld. Barcelona verdedigde zijn voorsprong met succes en boekte zo zijn zestiende overwinning van dit seizoen.