Barça maakt geen fout tegen Betis

In een week die bol stond van slechte berichten heeft Barcelona geen fout gemaakt in de ontmoeting met Real Betis. Op eigen veld won de regerend kampioen van Spanje met 3-1 dankzij twee rake strafschoppen van Lionel Messi en een eigen doelpunt van Jordi Figueras. Eerder op de dag won Atlético Madrid al, dus is en blijft de achterstand van Barcelona op de Madrilenen één punt. Ook Real Madrid won zijn wedstrijd. De focus kan nu op de returnwedstrijd tegen Atlético in de kwartfinale van de Champions League.

Voorin begonnen Alexis Sánchez, Messi en Pedro in de basis en de Chileen en Argentijn waren verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt na een kwartier, zij het op verschillende manieren. Alexis kapte en draaide erop los in de zestien meter, waarna Figueras zijn been tegen het been van de Chileen zette en hem deed vallen. De bal ging op de stip en Messi benutte de buitenkans zonder al teveel moeite: het was alweer zijn twintigste rake strafschop op rij en daarmee evenaarde hij twee grote namen. Bovendien maakte hij het 350ste doelpunt in zijn clubcarrière. Barça voetbalde prima na de voorsprong en had nog eens kunnen scoren: het was er dreigend genoeg voor. Een bal van Adriano werd echter net weggetikt voor Daniel Alves en twee individuele acties van Messi hadden geen treffer tot gevolg.

Ook in de tweede helft wisten los Béticos de thuisclub aanvankelijk niet onder druk te zetten. Xavi raakte na vijf minuten de bovenkant van de lat uit een vrije trap en nadat Figueras ongewild de 2-0 op zijn naam schreef, leek het over en uit. Hij tikte een bal van Adriano, die bedoeld was voor Messi, voorbij Antonio Adán en schoot Betis daarmee in de voet. Binnen een paar minuten vocht Betis zich echter terug, want Rúben Castro profiteerde van een zwakke beurt van de defensie, liep weg bij Andrés Iniesta en schoof diagonaal de aansluitingstreffer binnen langs Pinto.

Barcelona moest nog twintig minuten waakzaam blijven om geen puntverlies te incasseren tegen de nummer laatst van de competitie. Een handvol minuten voor het einde werd het daartoe een handje geholpen door de scheidsrechter, die een ongelukkige handsbal van Antonio Amaya zwaar bestrafte met een penalty. Messi ging voor de tweede keer achter de bal staan: Adán keerde zijn inzet en zat ook aan de rebound, maar kon niet verhinderen dat de aanvaller zijn tweede van de avond maakte.