Barcelona legt AS Roma na twee eigen doelpunten over de knie

Barcelona staat met anderhalf been in de halve finale van de Champions League. De formatie van Ernesto Valverde had woensdagavond aan treffers van Gerard Piqué en Luis Suárez en twee eigen doelpunten voldoende om AS Roma te verslaan: 4-1. De return wordt volgende week dinsdag afgewerkt in het Stadio Olimpico.

Zoals verwacht was Barcelona de bovenliggende partij, maar het duurde even voordat de ban gebroken werd. Daniele De Rossi schoot de bal zeven minuten voor rust, onder druk van Lionel Messi en na een pass van Andrés Iniesta, in eigen doel en bepaalde de ruststand op 1-0. Het was alweer de vierde keer dit seizoen dat Barcelona een Champions League-doelpunt maakte via een eigen treffer; Internazionale was in het seizoen 2002/03 de laatste club die dat aantal haalde in het miljardenbal. Barcelona mocht overigens niet klagen dat scheidsrechter Danny Makkelie de bal tot twee keer toe niet op de stip legde voor i Giallorossi.

Nadat een doelpunt van Luis Suárez vanwege buitenspel was afgekeurd, werd Edin Dzeko in de zestien onhandig in de rug gelopen door Nélson Semedo, maar Makkelie liet doorspelen. Na de openingstreffer beging Samuel Umtiti een overtreding op Lorenzo Pellegrini en ditmaal floot Makkelie wel, maar legde de Nederlander de bal tot ongeloof van de Romeinen buiten de zestien voor een vrije trap. Tussendoor had Ivan Rakitic de paal geraakt en had doelman Alisson een antwoord gehad op een schot van Suárez. Door het eigen doelpunt van De Rossi gingen beide partijen dus met een 1-0 in het Camp Nou aan de thee.

In de tweede helft nam Barcelona afstand van de bezoekers van trainer Eusebio Di Francesco: na een uitstekende kopkans voor Diego Perotti, was het Konstantinos Manolas die de bal in eigen doel schoot nadat Umtiti in eerste instantie de paal had geraakt na een voorzet van Rakitic. Drie minuten later, in minuut 59, gooide Piqué het duel op slot: de centrale verdediger tikte van dichtbij binnen nadat Alisson een krullend schot van Suárez met één hand had gekeerd. Barcelona plooide hierna terug en ondanks de ruime achterstand probeerde Roma de aanval te zoeken om toch nog een belangrijk uitdoelpunt te kunnen maken.

Een kwartier voor tijd kreeg Kevin Strootman een kans, maar zijn schot werd geblokt door Piqué en een paar minuten later hield Marc-André ter Stegen Gregoire Defrel van een treffer af. Tien minuten voor tijd kregen de Italianen dan toch waar zij naar op zoek waren en misschien ook wel recht op hadden: Dzeko nam een lage voorzet van Perotti aan in het strafschopgebied en prikte laag binnen. De Bosniër is de eerste speler in de geschiedenis van Roma die in één Champions League-seizoen vijf doelpunten weet te maken. Barcelona stelde echter gauw orde op zaken: Suárez bepaalde de eindstand op 4-1.