Busquets redt Barça in ultieme slotseconden

Barcelona laat de achterstand op koploper Real Madrid niet groter worden. De ploeg van trainer Luis Enrique boekte zondagavond echter ternauwernood een overwinning. In en tegen Valencia zegevierden los Azulgrana dankzij een doelpunt van Sergio Busquets in de laatste seconden van de extra tijd: 0-1. Barcelona is de eerste club ooit die in acht competitieduels op rij bij Valencia minimaal een punt pakt: vier overwinningen, vier remises. Door de zege komt Barcelona op 31 punten, twee minder dan Real Madrid.

In een intense eerste helft met veel tempo werd duidelijk hoe belangrijk de drie punten waren die op het spel stonden. Beide ploegen kregen kansen om tot scoren te komen: Barcelona domineerde en zocht, meestal vergeefs, naar ruimte in de defensie van Valencia, dat opteerde voor reactievoetbal en vertrouwde op de snelheid van de aanvallers. De eerste waarschuwing van Valencia was een schot van Rodrigo, dat door Claudio Bravo tot corner werd verwerkt. Luttele minuten later kwam ook Diego Alves in actie. Na voorbereidend werk van Gerard Piqué en Neymar kreeg Luis Suárez de bal niet langs de goalie.

In Mestalla werd duidelijk om elke meter gestreden. Zo was er al snel een opstootje tussen Neymar en Nicolás Otamendi en zag scheidsrechter David Fernández Borbalán zich genoodzaakt om in het eerste half uur liefst vijf gele kaarten uit te delen. André Gomes liet tot tweemaal toe na om Valencia aan een 1-0 ruststand te helpen. De Portugees schoot de bal tien minuten voor rust maar net naast het doel van de Catalanen en in de extra tijd kreeg hij de bal ook niet achter Bravo. Gomes ontving een uitstekende pass van Rodrigo, was de doelman van Barcelona de baas, maar slaagde er niet in om uit een moeilijke hoek te scoren.

Valencia startte sterk aan het tweede bedrijf, maar was niet nauwkeurig genoeg om Barcelona al vroeg na rust op achterstand te zetten. De ploeg van Luis Enrique kwam na een uur spelen zeer goed weg toen Piqué in de doelmond een inzet van Rodrigo blokkeerde. Enkele minuten eerder had Bravo wederom een antwoord op een poging van Suárez. Het duel ging op en neer, met kansen voor beide ploegen. Een doelpunt van Suárez werd ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd, terwijl Bravo met een reflex voorkwam dat Sofiane Feghouli de ban brak.

In het laatste kwartier zetten Luis Enrique en Nuno met diverse wissels alles op alles om de krachtmeting niet in een puntendeling te laten eindigen. Hoewel Valencia teruggedrongen werd naar het eigen strafschopgebied, slaagde Barcelona er maar niet in om een gaatje te vinden. De beste kans was zelfs nog voor Álvaro Negredo, die zag hoe Bravo wederom attent was. In de extra tijd gooide Otamendi er een perfecte tackle uit om een inzet van Lionel Messi te blokkeren en leek het duel in 0-0 te eindigen. Niets was minder waar: na een voorzet van Messi kopte Neymar van dichtbij tegen Alves op, maar in de rebound knalde Busquets alsnog raak.