Celta verrast Barça in eigen huis

Barcelona heeft de koppositie in de Primera División verspeeld. De ploeg van Luis Enrique verloor zaterdagavond in eigen huis met 0-1 van Celta de Vigo, dat voor het eerst in decennia als winnaar uit het Camp Nou vertrok. Joaquin Larrivey maakte het winnende doelpunt tegen de Catalanen, die zelf vier keer het aluminium troffen. Door de nederlaag heeft Barcelona nu een achterstand op Real Madrid en Atlético Madrid, van respectievelijk twee punten en een punt. Sevilla kan zondag bij winst op Athletic Club drie punten boven Barcelona komen.

Barcelona had het geluk in de eerste helft niet aan zijn zijde. Tweemaal stond het aluminium een doelpunt van het team van Luis Enrique in de weg en daarnaast had de thuisploeg legio kansen om het scorebord in beweging te krijgen. Neymar mikte het leer in de elfde minuut op de lat boven Sergio Álvarez en dik twintig minuten later voorkwam Jonny een zeker doelpunt van Lionel Messi door zijn inzet tegen de eigen paal te werken. Een gebrek aan inspiratie was zeker niet het probleem, maar Luis Enrique zag hoe zijn spelers talloze mogelijkheden onbenut lieten en hoe Álvarez voortreffelijk redding bracht op een inzet van Messi. Aan de andere kant van het veld reageerde Claudio Bravo attent op een kopbal van Pablo Hernández.

Drie minuten na rust stond de paal weer een doelpunt van Barcelona in de weg. Dit keer was het Neymar die op aangeven van Jordi Alba niet nauwkeurig in de afwerking was. De Catalanen kregen luttele minuten later de rekening gepresenteerd. De defensie had geen antwoord op een briljante hakbal van Nolito, die zag hoe Larrivey de bal langs Bravo schoof: 0-1. Barcelona zag zich genoodzaakt om meer druk op de defensie van Celta uit te oefenen en Celta bleef derhalve amper in balbezit. Met het inbrengen van Xavi en Pedro voor Rafinha en Sergio Busquets maakte Luis Enrique ook zijn intenties zichtbaar.

Hoe Barcelona het ook probeerde, de bal wilde niet in het doel van Celta. Suárez kopte in de handen van Álvarez en pogingen van Messi en Pedro resulteerden evenmin in de 1-1. Celta liet zich ook niet onbetuigd. Bravo moest redding brengen op een inzet van Nolito en zag hoe Charles de rebound over zijn doel mikte. Ook Messi raakte uit een vrije trap het aluminium, tot ergenis van alles en iedereen met een roodblauw hart. Een heroïsch optreden van Álvarez in de slotminuten zorgde ervoor dat Celta voor het eerst in 45 uitduels in competitieverband in het Camp Nou met drie punten vertrok. Barcelona kwam voor het eerst sinds oktober 2011 niet tot scoren in een competitieduel voor eigen publiek, 56 duels op rij.