El Clasico resulteert in eerste verliespartij

Barcelona ging flitsend van start in het hol van de leeuw en scoorde al na een paar minuten via Neymar, maar een rake strafschop van Cristiano Ronaldo bracht Real terug in de wedstrijd. Na rust kopte Pepe zijn club voor het eerst op voorsprong en daarna maakte Karim Benzema met een snelle uitbraak een einde aan de ongeslagen status van de Catalanen, dit seizoen: 3-1. Het verschil tussen Barcelona en Real in de top van de Primera División is teruggebracht tot één punt, na negen duels.

De supporters in het Santiago Bernabéu werden op hun wenken bediend. In aanloop naar de ontmoeting tussen de sterren was er ongelooflijk veel aandacht voor de wedstrijd en de spelers stelden zeer zeker niet teleur. Het was pittig, spannend, de sfeer was waanzinnig én er werd vlot gescoord. Barcelona deed dat het razendsnel: na drie minuten en veertig seconden kreeg Neymar een bal aangespeeld van debutant Luis Suárez, hij nam aan, ging twee man voorbij en schoot vervolgens kalm binnen. Het was al zijn elfde goal in elf duels voor Barcelona, dit seizoen.

Neymar schreef bovendien de snelste treffer in een Clásico op zijn naam sinds zijn trainer Luis Enrique in 1999. Na die snelle goal nam Real Madrid het initiatief over en zocht het veelvuldig de aanval: in de problemen zou het niet meer komen. Karim Benzema kopte eerst hard tegen de lat en schoot in de rebound tegen de buitenkant van de rechterpaal aan. Aan de overkant moest Lionel Messi zijn meerdere erkennen in Iker Casillas in een gevaarlijke één op één-situatie. Barcelona had de nodige overtredingen nodig om Real af te stoppen en pakte liefst vier keer geel voor rust: Messi, Neymar, Gerard Piqué en Andrés Iniesta gingen allemaal op de bon.

In het geval van Piqué kostte het Barcelona meer dan alleen een kaart. De verdediger maakte onnodig hands na een voorzet van Marcelo en scheidsrechter Jesús Gil Manzano, die voor het eerst een Clásico mocht fluiten, wees gedecideerd naar de stip. Ronaldo (die eerder tevergeefs een penalty had geclaimd) liet zich de buitenkans niet ontzeggen en schoot raak in de rechterhoek. Voor de vijftiende thuiswedstrijd op rij in de competitie scoorde de Portugees en alle competities meegerekend was het alweer zijn veertiende goal tegen Barcelona. In de competitie hield hij zijn moyenne van twee treffers per duel intact: acht gespeeld, zestien doelpunten.

Claudio Bravo werd voor het eerst sinds ruim acht uur weer eens gepasseerd en voor Barcelona was het pas de eerste tegentreffer in het hele seizoen in Spanje. Het was echter wel direct de opmaat voor de uiteindelijke Madrileense zege in de klassieker. De tweede helft begon weer met hetzelfde spektakel als de eerste. Vijf minuten waren er gespeeld toen Pepe vrijelijk mocht inkoppen uit een hoekschop van Toni Kroos vanaf de rechterkant en zo Real Madrid de 2-1 voorsprong bezorgde. In de minuten erna tikte Real de tegenstander goeddeels weg, tot Jérémy Mathieu een schot loste waar Casillas een antwoord op had.

Luis Enrique besloot kort daarop Xavi naar de kant te halen: Ivan Rakitic loste de routinier af en hij stond er amper in of de 3-1 viel. De Kroaat nam een corner niet zoals het zou moeten en daarna was er een misverstand tussen Iniesta en Javier Mascherano. Real Madrid brak razendsnel uit via Isco, Ronaldo en James Rodríguez en daarna schoot Benzema diagonaal de derde binnen voor de Koninklijke. Real Madrid was vervolgens op geen enkele wijze meer van zijn stuk te krijgen, Isco en Benzema kregen publiekswissels en hun teamgenoten hielden de drie punten in handen. Het verschil met Barcelona is nu verkleind van vier punten naar één punt.