Camp Nou

Camp Nou werd geopend in 1957 met een capaciteit van 93.053 plaatsen.

De capaciteit bedraagt vandaag de dag 98.772 plaatsen.

Het staat bekend als één van de meest indrukwekkende stadions ter wereld. Camp Nou is een trekpleister voor toeristen, die van over de hele wereld op de stad afkomen. In het stadion bevinden zich ook de kantoren van het bestuur en het clubmuseum.

camp nou camp nou3 camp nou2

De officiële naam van het stadion was van de opening tot 2000 Nou Estadi del Futbol Club Barcelona. De naam Camp Nou, Catalaans voor nieuw veld, werd echter vanaf de opening al gebruikt als bijnaam en het werd in 2000 na een stemming onder de socios (clubleden) aangenomen als officiële naam. De naam Camp Nou werd verkozen boven de naam Estadi Joan Gamper, naar de cluboprichter Jo(h)an Gamper. Soms wordt het stadion aangeduid als Nou Camp, een germanisme.

Buiten het stadion is niet te zien dat het stadion heel groot is. Aangezien de club van de gemeente niet in de hoogte mocht uitbreiden, is in plaats daarvan in de diepte gewerkt, waardoor de huidige eerste ring is uitgegraven. Camp Nou is ontworpen door de architecten Francesc Mitjans Miró, Lorenzo García Barbón en Josep Soteras Mauri. In 1953 nam Francesc Miró-Sans deel aan de verkiezingen voor clubpresident van FC Barcelona met de slogan “Wij willen en zullen een nieuw stadion hebben!”. Hij vond het toenmalige stadion Camp de Les Corts te klein voor de groeiende status van de club. Miró-Sans won de verkiezingen en op 28 maart 1954 werd de eerste steen van het Camp Nou gelegd. De bouw van het stadion werd in 1957 voltooid en kostte 288 miljoen peseta. De officiële opening was op 24 september van hetzelfde jaar. Eulogio Martínez maakte het eerste doelpunt in het stadion tegen Legia Warschau(4-2 winst voor FC Barcelona).

camp nou6 camp nou5 camp nou4

Camp Nou beschikte ten tijde van de opening van het stadion over 93.053 plaatsen. Ter gelegenheid van het Wereldkampioenschap voetbal 1982 vond de eerste renovatie en uitbreiding plaats. Dit leidde tot een capaciteit van 115.000 plaatsen. Op 13 juni 1982 vond in Camp Nou de openingsceremonie van het WK plaats, gevolgd door de wedstrijd tussen Argentinië en België (0-1).

In 1994 onderging het stadion opnieuw een uitgebreide verbouwing, waarbij onder meer de staanplaatsen in de bovenste vakken worden omgevormd tot zitplaatsen. Na de verbouwing kwam de capaciteit van Camp Nou op 99.354 plaatsen. De hoogte van het stadion bedraagt 48 meter en Camp Nou beslaat een oppervlak van 55.000 m² (250 meter lang en 220 meter breed). De afmetingen van het veld bedragen 105 meter bij 68 meter. Ter ere van de vijftigste verjaardag van het stadion in 2007 werd de capaciteit uitgebreid tot 118.000 plaatsen. Hierdoor ging Camp Nou beroemde stadions als het Estadio Azteca in Mexico-Stad (114.000 plaatsen) en het Maracanã in Rio de Janeiro (115.000 plaatsen) in zitplaatsen voorbij. Alleen de stadions van Calcutta (120.000 plaatsen) en Pyongyang (150.000 plaatsen) blijven groter.

noucampnou2 noucampnou

Op 22 september 2007 onthulde FC Barcelona zijn plannen voor de vernieuwing van Camp Nou. De plannen van de gerenommeerde Britse architect Norman Foster werden door de club verkozen als het winnende project. Camp Nou is gewikkeld in een mozaïek van gekleurde tegels, wat ervoor zorgt dat de gevel van kleur kan veranderen. De zitplaatsen kunnen door verplaatsbare panelen overdekt zijn bij regen. Foster liet zich voor zijn ideeën inspireren door de Catalaanse kunstenaar Antoni Gaudí, de clubkleur blaugrana en het geelrood van de Catalaanse Senyera. De kostprijs voor de verbouwingen zou zo’n 250 miljoen euro bedragen.

Camp Nou is vlot bereikbaar met de metro, lijn 3 (groen), uitstappen bij haltes Maria Christina of Palau Reial.