Ciutat Esportiva

Ciutat Esportiva Joan Gamper is het sportcomplex van FC Barcelona in Sant Joan Despí gelegen op ongeveer 4,5km van Camp Nou dat wedstrijdvelden voor de jeugdelftallen, trainingsvelden en de nieuwe jeugdacademie omvat. Het is geopend in 2006 en is vernoemd naar Joan Gamper, oprichter, oud-speler en voormalig president van de club.

Vanaf 2006 trainen de jeugdelftallen op het sportcomplex en het eerste elftal volgden in 2009. In 2011 werd de nieuwe jeugdacademie La Masia-Centre de Formació Oriol Tort geopend ter vervanging van het oude La Masía bij Camp Nou.

ciutat ciutat2 ciutat5

De accommodatie straalt één en al topsport uit. Zo beschikt het terrein over maar liefst negen voetbalvelden, waarvan vijf gewone en vier kunstgrasvelden. Het trainingshoofdveld, dat dezelfde afmetingen heeft als Camp Nou, beschikt over een tribune met mooie blaugrana kuipstoeltjes.

Maar liefst 472 mensen kunnen hier zittend de trainingen volgen. Naast het veld staat het hoofdgebouw. Deze imposante constructie herbergt naast een receptie ook speciale ruimtes voor de pers, vier kantoren, een speciale ontmoetingsruimte, twee kleedkamers voor bezoekers en een speciale kleedkamer voor de hoofdselectie, voorzien van een luxueuze badruimte.

ciutat4 ciutat3 ciutat6

Ciutat Esportiva is er niet alleen voor het voetbal, maar dient ook voor alle andere sporttakken van de omniclub Barcelona. Er is een multisport paviljoen, dat maar liefst drie basketbalvelden, een handbalveld en een zaalvoetbalruimte bevat.

Ook het befaamde opleidingsinstituut van FC Barcelona is op het Ciutat Esportiva gehuisvest. De bovenste twee lagen van het nieuwe onderkomen zijn volledig in gebruik genomen door de jeugd van La Masia. Hier zijn de kamers, voorzien van bedden, kasten, bureaus en een aparte badkamer, van de jeugdspelers. In totaal kunnen er 40 spelers per verdieping wonen. Op de begane grond is een keuken, de eetruimtes, diverse kantoren en de lesruimtes. Bovendien is er een aparte recreatieruimte met een megascherm waar voetbalwedstrijden gevolgd kunnen worden.