La Masía

La Masia is de jeugdacademie van FC Barcelona. Het bevindt zich vlak bij Camp Nou en het was in 1702 als boerderij gebouwd. Naar aanleiding van de opbouw van Camp Nou gebruikten de architecten en de bouwvakkers het huis om dicht bij de bouwplaats aanwezig te zijn. In 1966 werd het door FC Barcelona aangekocht en sinds 1979 is La Masía het centrale punt van Barça’s jeugdopleiding, de cantera.

De oppervlakte bedraagt 610 m², la Masía omvat een grote keuken, een eetkamer, een huiskamer, een bibliotheek, slaapkamers en badkamers. Ongeveer zestig jonge voetballers en basketballers zijn in La Masía ondergebracht.

lamasia lamasia2 lamasia3

Spelers zoals Amor, Guardiola, Sergi, De la Peña, Puyol, Xavi, Iniesta, Reina, Víctor Valdés, Gabri, Messi zijn maar enkele genoemde namen die opgegroeid zijn met de Barçafilosofie.

Op 30 juni 2011 werd het gebouw plechtig gesloten en verhuisde de jeugdacademie naar een nieuw gebouw op het Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Op 20 oktober werd La Masia, Oriol Tort Training Center, officieel geopend. De datum is gekozen omdat dit samen valt met 32e verjaardag van het oude La Masia de Can Planes.

Het nieuwe Masia is meer dan een gebouw en de gevel is meer dan alleen een muur.

lamasia4 lamasia5 lamasia6

Op de gevel van het gebouw zijn 350.500 LED’s aangebracht en die vormen samen een scherm van 1.460 m². Het wordt door de club onder andere gebruikt voor reclame uitingen van de sponsoren van FC Barcelona. Daarnaast kan het scherm op de gevel ook gebruikt worden om live wedstrijden uit te zenden en festiviteiten weer te geven die plaats vinden bij de club of in de stad Barcelona. De projecties hebben geen invloed op het dagelijks gebruik van het gebouw voor La Masia.

Het gebouw heeft een omtrek van 6,000 m² en is onderverdeeld in 5 verdiepingen…3 ervan zijn in gebruik door de huidige jeugd spelers, de 2 andere verdiepingen zijn voor toekomstig gebruik.

In totaal kunnen er 83 atleten terecht.

Alle faciliteiten zijn aanwezig voor de persoonlijke en sociale opleiding van de atleten… keukens, eetkamers, gym lokalen, klaslokalen, recreatie gebied.

In totaal zijn er 78 kamers: 39 een-persoons kamers, 36 dubbele kamers & 3 vier- persoons kamers.
De kamers zijn voorzien van een bed,uitgeruste badkamer, kleedkast, studie hoek.