Kwartfinale eindstation in Champions League

Barcelona ontbreekt voor het eerst sinds 2007 bij de laatste vier van het Europese miljoenenbal. Het was Atlético Madrid dat zich woensdagavond voor de halve finales van de Champions League heeft geplaatst. In een intense avond, met een kolkend Vicente Calderón als decor, zegevierde het team van de inspirerende Diego Simeone met minimaal verschil over Barcelona, dat in het Camp Nou al niet verder was gekomen dan een 1-1 gelijkspel: 1-0.

Atlético liet in de eerste twintig minuten mogelijk zijn beste voetbal van de afgelopen tien jaar zien. Het team van Simeone gebruikte de bezoekers als speelbal, kwam al snel op voorsprong, maar liet na om de krachtmeting in een voortijdig stadium te beslissen. In de vijfde minuut mikte Adrián op het aluminium en kwam de rebound in het bezit van David Villa, die het leer weer in het strafschopgebied bracht. Na een assist van Adríán met het hoofd, schoot Koke de 1-0 binnen. Barcelona werd compleet overlopen en kwam tussen de vele aanvalspogingen van los Colchoneros niet verder dan een kopbal van Lionel Messi. José Manuel Pinto ‘keek’ een inzet van Villa in de veertiende minuut weer tegen de paal en vier minuten later stond het aluminium opnieuw een goal van el Guaje in de weg.

Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Barcelona meer in balbezit. Xavi kon echter niet zijn stempel op de wedstrijd drukken en Sergio Busquets was onnauwkeurig in de passing. Gerardo Martino zag lijdzaam toe hoe de Catalanen veel moeite hadden om voor gevaar rondom het strafschopgebied van Thibaut Courtois te zorgen. De defensie van Atlético oogde solide en wist raad met de ingevingen van Neymar, Messi en Andrés Iniesta. Zodoende haalde Atlético het rustsignaal met een verdiende voorsprong, maar met de wetenschap dat de tweede helft allesbehalve een formaliteit zou zijn.

In het tweede bedrijf zette Barcelona noodgedwongen meer druk op de helft van Atlético en hing bij tijd en wijle ook de gelijkmaker in de lucht. Al na enkele minuten lieten Xavi en Neymar na om de bal achter Courtois te werken en de onnauwkeurigheid speelde los Azulgrana ook daarna parten. Zo kopte Xavi een voorzet van Daniel Alves naast. Atlético liet zich ook niet onbetuigd, maar moest het meer van countervoetbal hebben. Diego, de vervanger van Adrián, koos voor een inzet uit een moeilijke hoek en zag hoe Pinto de bezoekers op de been hield. De doelman was daarna ook belangrijk door oog in oog met Gabi een cruciale redding te verrichten.

In de laatste twintig minuten kon de wedstrijd alle kanten op, ook omdat bij Atlético amper krachten waren weggevloeid en de wil om een ronde verder te komen immens was. Een kopbal van Neymar, na voorbereidend werk van Alexis Sánchez, was de beste mogelijkheid voor de Catalanen. Atlético zocht al counterend naar de absolute extase, maar Pinto reageerde goed op een inzet van invaller Cristian Rodriguez. Na drie minuten blessuretijd explodeerde het Vicente Calderón van vreugde.