Messi helpt Barça voorbij Eibar

Het elftal van Luis Enrique deed zaterdagavond zijn plicht op bezoek bij Eibar en won redelijk eenvoudig, met 0-2. De hoofdrol was wederom voor Lionel Messi, die zijn zowel zijn 31e als 32e competitietreffer produceerde en Cristiano Ronaldo nu voorbij is in het topscorerklassement. Barça blijft door die zege 1 punt voor op Real Madrid.

Ondanks het in theorie enorme verschil in kwaliteit deed Eibar in de openingsfase prima mee. Barcelona had meer balbezit, maar wist zich het eerste halfuur weinig raad met de gesloten afweer van de thuisploeg. Daar kwam bij dat Eibar de tegenstoot niet schuwde zodra zich de gelegenheid voordeed. Ondanks dat de gasten uit Catalonië zich niet voor de volle honderd procent gaven, viel na dertig minuten de openingstreffer. Borja Ekiza kreeg de bal ongelukkig tegen de hand in zijn eigen zestien en werd bestraft met een penalty tegen. Messi ontfermde zich dit keer wel in één keer succesvol over de klus van elf meter.

Eibar bleef ook na de tegentreffer meevoetballen en deed zelfs een serieuze poging om de stand gelijk te trekken. Javi Lara nam het doel van Claudio Bravo van afstand onder vuur, maar zag zijn schot naast de paal gaan. Op het gebied van doelkansen viel er daarna weinig meer te beleven in de eerste helft, maar Messi kreeg de handen nog wel een keer op elkaar. De sterspeler van Barcelona liep vanaf zijn eigen helft vier à vijf man voorbij om vlak voor de zestien af te spelen. De mogelijkheid ging echter verloren omdat Didac Vilà goed ingreep.

Messi had echter niet veel tijd nodig om zich na rust nog een keer te onderscheiden en voor een unicum te zorgen. Een hoekschop van Ivan Rakitic viel perfect op het hoofd van la Pulga, wiens inzet via het been van een tegenstander in het doel plofte. Het was voor Messi zijn allereerste doelpunt ooit koppend uit een hoekschop in een competitieduel. Het pleitte opnieuw voor de thuisploeg dat ook na de 0-2 de kopjes niet gingen hangen. Zo was Lara wederom dreigend, dit keer met een beter schot in de richting van Bravo. De Chileen pareerde. In de slotfase raakte Federico Piovaccari ook nog de lat.

Het deed weinig af aan de controle die de bezoekers uitoefenden. Echt in gevaar kwam Barcelona namelijk nooit en dat de score niet hoger uitviel was vooral te wijten aan een gebrek aan wil, waarschijnlijk samenhangend met de aankomende Champions League-wedstrijd tegen Manchester City. Die ontmoeting, in het eigen Camp Nou, staat voor woensdagavond op het programma. Het elftal van Luis Enrique verdedigt dan een 2-1 voorsprong.