Messi legt Ajax over de knie

Ajax heeft in de Champions League opnieuw verloren van Barcelona. De Amsterdammers kunnen met opgeheven hoofd terugkijken op de krachtmeting, want zeker voor rust speelde het team van trainer Frank de Boer een uitstekend duel. In een huiskamer ergens in Madrid zal met afgrijzen naar de wedstrijd gekeken zijn, want de twee doelpunten van Barcelona werden gemaakt door Lionel Messi: 0-2. De dribbelaar van Barcelona passeerde daarmee Cristiano Ronaldo (70 goals) en evenaarde Raúl (71) op de ranglijst aller tijden van de Champions League.

De Amsterdammers speelden zeker in de eerste dertig minuten een uitstekende wedstrijd. Neymar zorgde met een afgekeurd doelpunt weliswaar voor het eerste gevaar, maar daarna nam Ajax de regie in handen. Lucas Andersen (rakelings naast) en Lasse Schöne (te weinig kracht) openden de beschietingen; Davy Klaassen maakte het écht gevaarlijk. Op het moment dat Barcelona met de rug tegen de muur werd gezet combineerde Klaassen door het centrum van de Barcelona-defensie. Zijn volley met links werd door keeper Marc-André ter Stegen ternauwernood weggewerkt.

Daarnaast had Ajax tot twee keer toe een strafschop kunnen hebben. Andersen miste slimmigheid toen hij werd vastgehouden en Jordi Alba keerde een inzet met zijn arm, maar de linksback kreeg genade van scheidsrechter Pedro Proença. De Portugees floot zeker niet zijn beste wedstrijd en de leidsman gaf Joël Veltman niet veel later een gele kaart, toen Neymar na een rappe counter van Barcelona wel erg makkelijk ging liggen. Die vrije trap leverde indirect de 0-1 op. Cillessen keerde de vrije trap van Messi nog, maar de sluitpost kwam vervolgens onnodig uit en tastte mis in een duel met Marc Bartra. Messi stond op de juiste plek om binnen te koppen.

Na rust probeerde Ajax weer naar voren te voetballen. Na een klein uur resulteerde het in een werkelijk fantastische aanval door het hart van de Barcelona-defensie, maar tot een goed schot kwamen de Amsterdammers niet. Degene die de doelpunten zou moeten maken, Kolbeinn Sigthórsson, was sowieso compleet onzichtbaar. Ex-Ajacied Luis Suárez was dat ook, maar na een handig passje van Messi had de Uruguayaan wel voor 0-2 moeten zorgen. Cillessen hield Suárez echter van scoren af. Ondertussen had De Boer genoeg gezien en bracht hij Arek Milik binnen de lijnen voor Sigthórsson. De Pool was na een paar minuten al gevaarlijker in Sigthórsson in het uur daarvoor: de aanvaller kopte in vrije positie op de paal.

Een slotoffensief zou er niet komen en dat had alles te maken met een rode kaart voor Veltman. De mandekker onderbrak een veelbelovende aanval van Barcelona door Messi naar het gras te helpen. Dat leverde hem een terechte gele kaart op; omdat het zijn tweede was moest hij douchen. Het was koren op de molen van Messi, die tegen de tien van Ajax combineerde met Pedro en de bal over de lijn gleed voor nummer 71 aller tijden