Onzichtbaar Barça geeft halve finale plek in CL uit handen

AS Roma is er dinsdagavond in geslaagd om de 4-1 nederlaag die het vorige week in het Camp Nou leed weg te poetsen. De Italianen zetten Barcelona in het eigen Stadio Olimpico vanaf de eerste minuut onder druk en kwamen via Edin Dzeko al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Een rake penalty van Daniele De Rossi bracht i Giallorossi vervolgens heel dichtbij en Kostas Manolas velde in de slotfase met de 3-0 definitief het vonnis over Barça, waardoor de naam van AS Roma vrijdag de koker ingaat als er geloot wordt voor de halve finales van de Champions League.

Ernesto Valverde koos er ondanks de comfortabele thuiszege niet voor om zijn sterren rust te geven, maar Barcelona kon alsnog niet voorkomen dat de thuisploeg al snel aan de leiding kwam. Dzeko was bij een lange bal Samuel Umtiti en Jordi Alba te slim af en punterde de bal voorbij Marc-André ter Stegen. In een eerste helft waarin niet veel goed ging van de kant van Barcelona kreeg Patrik Schick na een klein halfuur spelen een aardige kopkans, maar de jonge spits zag zijn bal ruim naast het doel verdwijnen.

Dat was niet het geval bij Dzeko, die met nog een kleine tien minuten te gaan tot de rust hoog kwam en een harde kopbal richting het doel van Ter Stegen stuurde. Een geweldige redding van de Duitser kon nog net voorkomen dat de Bosniër voor zijn tweede treffer van de avond tekende. Na de onderbreking was het opnieuw Roma dat gas gaf en na bijna een kwartier spelen kwam i Giallorossi nog dichterbij.

Gerard Piqué ging in een duel met Dzeko aan de arm van de spits hangen, waarna scheidsrechter Clément Turpin naar de penaltystip wees. De Rossi zette zich achter de bal en passeerde Ter Stegen met een schot in de rechterhoek. De middenvelder kreeg nog geen tien minuten later een kans om helemaal een heldenrol op te eisen, maar hij zag een kopbal net naast gaan. Ook invaller Stephan El Shaarawy kreeg een kopkans, die echter gekeerd werd door Ter Stegen.

Terwijl de tijd voor de ploeg van de in de basis startende Kevin Strootman begon te dringen, was het een andere invaller die aan de basis stond van de nekslag voor Barcelona. Cengiz Ünder werd door Eusebio Di Francesco in de ploeg gebracht en zette zich met nog acht minuten te gaan aan een corner, waarna Manolas opdook bij de eerste paal en de bal in de verre hoek verlengde. Valverde trachtte met het inbrengen van Ousmane Dembélé en Paco Alcacér nog wel het tij te doen keren, maar dat mocht niet meer baten voor Barcelona.