Overtuigend Barça wint op openingsspeeldag

Barcelona is het nieuwe Primera División-seizoen met een relatief eenvoudige overwinning gestart. In het officiële debuut van Luis Enrique als hoofdtrainer zegevierden los Azulgrana met 3-0 over Elche, ook al werd Javier Mascherano enkele minuten voor rust van het veld gestuurd. Lionel Messi nam voor het vierde opeenvolgende seizoen twee treffers op de eerste speeldag voor zijn rekening en tussendoor verzorgde de achttienjarige debutant Munir El Haddadi het tweede doelpunt.

Luis Enrique gaf El Haddadi een basisplaats en liet ook Rafinha aan het startsignaal verschijnen. Voor Marc Bartra was achterin geen plaats: Mascherano en Jérémy Mathieu kregen de voorkeur. In de eerste helft domineerde Barcelona en speelde de defensie bijna op de helft van Elche. De eerste echte kans was na dik twintig minuten voor Munir, die na voorbereidend werk van Andrés Iniesta geen moment twijfelde en het aluminium raakte. Ook de zeer actieve Messi maakte jacht op een doelpunt, maar de bezoekers slaagden erin om Barcelona met hangen en wurgen van zich af te houden.

De pogingen van Iniesta (lat) en Daniel Alves (net naast) waren voorbode van de openingstreffer van Messi vlak voor rust. Sergio Busquets veroverde de bal en zag daarna hoe Messi het leer diagonaal tegen de netten werkte: 1-0. Twee minuten later ging Busquets echter de fout in en zag Mascherano zich gedwongen om Gary Mendes Rodrigues de doorgang naar het doel van Claudio Bravo te belemmeren: de Argentijn ontsnapte niet aan een rode kaart en liet Barcelona met tien man achter.

Elche kon na de onderbreking niet van de overtalsituatie profiteren. In de 46e minuut verzond Ivan Rakitic een heerlijke pass en zorgde El Haddadi voor een dito afronding. Przemyslaw Tyton was kansloos: 2-0. Barcelona wilde de wedstrijd daarna in het slot gooien en zorgde ervoor dat Tyton na ruim een uur spelen opnieuw de bal uit zijn doel kon halen. Messi was niet van de bal af te krijgen en schoot diagonaal het derde doelpunt tegen de touwen: 3-0. Een vierde treffer hing zeker in de lucht, maar Tyton stond niet toe dat de voor El Haddadi ingevallen Pedro of Messi tot scoren kwamen.