Rake kopbal van Ramos laat Barcelona in mineur achter

Barcelona heeft zaterdag duur puntverlies geleden. Het team van Luis Enrique leek in eigen huis tegen Real Madrid een nipte overwinning te boeken, maar in de negentigste minuut dwong de ploeg van Zinédine Zidane een remise in het Camp Nou af: 1-1. Sergio Ramos poetste de openingstreffer van Luis Suárez weg. Door de remise blijft niet alleen de ongeslagen reeks van Real Madrid, 33 duels op rij, intact, ook behoudt de Madrileense koploper de voorsprong van zes punten op de regerend landskampioen.

De openingsfase van el Clásico stond vooral in het teken van niet gegeven strafschoppen. Lucas Vázquez ging neer na een duel met Javier Mascherano, maar arbiter Carlos Clos Gómez zag er geen strafschop in en daar kwamen de Catalanen goed mee weg. De dienstdoende leidsman wilde luttele minuten later ook geen penalty geven toen Sergio Ramos een vermeende handsbal maakte en vervolgens wees hij ook niet naar de stip toen een bal uit een corner van Luka Modric op de elleboog van Ivan Rakitic kwam.

Real Madrid slaagde erin om het spel van Barcelona te ontregelen en bezorgde het team van Luis Enrique veel problemen met de snelheid van hun aanvallen. Het ontbrak echter aan scherpte voor de goal van Marc-André ter Stegen. De beste mogelijkheden waren voor Cristiano Ronaldo en Raphaël Varane. Barcelona had moeite om de bal in de ploeg te houden en zette Keylor Navas nauwelijks aan het werk. Een vermeende handsbal van Daniel Carvajal, enkele minuten voor rust, werd evenmin met een penalty bestraft.

In de eerste minuten na de onderbreking had Barcelona balbezit, zonder echt gevaarlijk te zijn. Een standaardsituatie bracht het scorebord in het Camp Nou desalniettemin in beweging. Suárez was na een vrije trap van Neymar net iets attenter dan Varane en kopte het leer achter Navas; 1-0. Real Madrid maakte na de treffer een aangeslagen indruk, terwijl het zelfvertrouwen van het team van Luis Enrique een boost kreeg. Ook de entree van Andrés Iniesta, in de plaats van Rakitic, werd met luid gejuich begroet.

Zidane zag zich door de veranderde verhoudingen binnen de lijnen genoodzaakt om zijn team te wijzigen, met Isco op de plaats van Casemiro en Marco Asensio als vervanger van Karim Benzema. Barcelona probeerde het duel in slaap te sussen, maar was tegelijkertijd slordig in de afwerking. Neymar schoot na een goede actie over en een schot van Iniesta werd door Carvajal gevaarlijk van richting veranderd. Ook een inzet van Lionel Messi, op aangeven van Iniesta, miste de juiste richting. Real drong in de slotfase aan en kreeg loon naar werken. Uit een vrije trap van Modric kopte Ramos de gelijkmaker achter Ter Stegen: 1-1.