Alba en Neymar schieten Barcelona naar bekerwinst

Barcelona heeft zondagavond de dubbel in Spanje opgeëist. Een week na de prolongatie van de landstitel veroverde het team van Luis Enrique ook deze voetbaljaargang de Copa del Rey. De Catalanen hadden in de finale in het Vicente Calderón echter een verlenging nodig om Sevilla van zich af te schudden; 2-0. Barcelona speelde sinds de 34e minuut met tien man tegen de Andalusiërs, die in de extra tijd van de tweede helft ook met tien man kwamen te staan. In de verlenging waren Jordi Alba en Neymar trefzeker.

Barcelona speelde in de eerste helft als vanouds op balbezit, maar schoot niet één keer gericht op het doel van Sergio Rico. Sevilla speelde daarentegen hoe het wilde en creëerde gevaar wanneer het wilde. In de achtste minuut had Luis Suárez de openingstreffer op zijn schoen: na uitstekend voorbereidend werk van Andrés Iniesta kon de aanvaller de bal echter niet de juiste richting meegeven. Het zelfvertrouwen van Sevilla groeide naarmate de eerste helft vorderde en het werd voor het team van Unai Emery steeds makkelijker om het doelgebied van Marc-André ter Stegen te bereiken. Barcelona beantwoordde de opmars van de Andalusiërs met een gevaarlijk schot van Daniel Alves, die het leer net naast het doel van Rico mikte.

Dik tien minuten voor rust liet Javier Mascherano zijn team met tien man achter. De Argentijn zag zich genoodzaakt om op de rand van het strafschopgebied een overtreding op Kevin Gameiro te maken en zag zijn actie met een rode kaart bestraft worden. Het was vervolgens Ter Stegen die de toegekende vrije trap op uitstekende wijze keerde: hij ranselde de inzet van Ever Banega uit zijn doel. Ondanks de ondertalsituatie had Barcelona nog voor rust aan de leiding kunnen gaan: een kopbal van Gerard Piqué miste op enkele centimeters na zijn doel en Messi had te veel tijd nodig om te schieten, waardoor Adil Rami tijdig kon opruimen.

Sevilla domineerde in de eerste minuten van het tweede bedrijf en had pech dat de linkerpaal een doelpunt in de weg stond. Een inzet van Banega strandde op het aluminium van het doel van Ter Stegen. Luis Enrique had in de rust Ivan Rakitic in de kleedkamer achtergelaten, ten faveure van Jérémy Mathieu, en zag zich in de 55e minuut opnieuw gedwongen om een verandering door te voeren: Rafinha verving de aan zijn hamstrings geblesseerde Suárez, die op de bank in huilen uitbarstte, in de wetenschap dat hij wellicht de Copa América moet missen.

Het duel in het Vicente Calderón ging op en neer, met een Barcelona dat de schaarse kansen wilde benutten en een Sevilla dat wellicht iets te nerveus op zoek was naar een openingsgoal en de fysieke krachten niet optimaal benutte. Piqué nam zijn team op sleeptouw door een van zijn beste wedstrijden in het tenue van Barcelona te spelen. In de tweede minuut van de extra tijd kwam ook Sevilla met tien man te staan: Neymar was op weg naar het doel van Rico en werd vlak voor het strafschopgebied door Banega onderuit gehaald.

In de noodzakelijke verlenging trok Barcelona het duel naar zich toe. In de zevende minuut van de eerste helft sprintte Jordi Alba achter een heerlijke pass van Messi aan en schoot hij het leer tegendraads achter Rico: 1-0. De ploeg van Luis Enrique had daarna nog enkele mogelijkheden om zich voortijdig van de winst te verzekeren, maar Rico verleende geen medewerking. Ondanks de invalbeurt van Fernando Llorente slaagde de Europa League-winnaar er niet in om een strafschoppenreeks te forceren. In de slotminuten bleef Sevilla zelfs met negen man achter, na een rode kaart voor Daniel Carriço, en moest men een tweede tegentreffer incasseren: na een passje van Messi schoot Neymar diagonaal raak.