Barça behaalt uitstekende uitgangspositie in Manchester (0-2)

Barcelona rekende in de eerste ontmoeting van de achtste finale van de Champions League met 0-2 af met Manchester City; Lionel Messi en Daniel Alves tekenden in de tweede helft voor de treffers in het Etihad Stadium. De Engelsen wisten voor het eerst niet te scoren in een thuisduel in het miljoenenbal en staan nu voor een schier onmogelijke opgave.

Barcelona won slechts één van zijn laatste acht knock-outwedstrijden in de Champions League, maar had dit keer wel reden tot juichen. Het was veelzeggend dat de ploeg van Gerardo Martino in het eerste kwartier 194 passes verstuurde en de thuisploeg slechts 60. Barcelona dicteerde het spel en de blauwe brigade oogde ietwat nerveus. De eerste kans was wel voor the Citizens: Álvaro Negredo werd weggestuurd en chipte de bal voorlangs het doel van Victor Valdés. Na 25 minuten deed er zich opnieuw een hachelijk moment voor het Catalaanse doel voor: na een vrije trap van David Silva kon Valdés de bal met een uiterste krachtsinspanning uit de lucht plukken.

Barcelona moest tot minuut 31 wachten tot het eerste schot op het doel van Joe Hart werd gelost: de Engelsman bokste een inzet van aanvoerder Xavi naar de zijkant. Het tempo lag erg hoog in het Etihad Stadium en de spanning kreeg vat op de spelers, wat tot enkele overtredingen leidde. In het restant van het eerste bedrijf kreeg alleen City, dat het zonder Sergio Agüero moest zien te rooien, nog een mogelijkheid: Negredo schampte het leer na een voorzet en mikte ver naast. Acht minuten na rust werd de kraker opengebroken door slordigheden van Jesús Navas en Martín Demichelis. De rechtsbuiten leed balverlies, waarna Demíchelis aan de noodrem trok toen Messi de zestien binnenstormde.

De Argentijnse centrumverdediger kreeg rood en Messi maakte vanaf elf meter geen fout: 0-1. Messi maakte zijn 66e Champions League-doelpunt voor los Azulgrana; evenveel als Raúl voor Real Madrid. In de herhaling bleek overigens dat Messi buiten het strafschopgebied werd neergehaald, maar scheidsrechter Jonas Eriksson besloot anders. Manuel Pellegrini greep in en bracht Samir Nasri en Joleon Lescott in de ploeg ten koste van Navas en linkshalf Aleksandar Kolarov. City kwam de klap van de openingstreffer echter niet meer te boven, al kreeg men een kwartier voor tijd een goede kans. Een volley van David Silva werd gekeerd door Valdés.

Barcelona kreeg in het restant van de wedstrijd de grootste mogelijkheden. Xavi schoot vanaf de rand van de zestien over, Alves streepte het leer voorlangs en tien minuten voor tijd werd een Catalaans doelpunt ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Barcelona hield de voorsprong tot het slotsignaal zonder al te veel moeite vast en verdubbelde in de negentigste minuut zelfs nog de marge: Alves stormde het strafschopgebied binnen en schoof de bal door de benen van Hart in de verre hoek. City staat voor een welhaast onmogelijke opgave om de achterstand in Camp Nou, op 12 maart, weg te spelen.