Barça geeft zege weg bij laatste thuisduel van Xavi

Barcelona besliste het titeldebat vorige week al in haar voordeel, maar heeft de laatste competitiewedstrijd van het seizoen niet winnend kunnen afsluiten. Op eigen veld werd het tegen Deportivo la Coruña zaterdagavond 2-2 en daardoor speelde Depor zich veilig.

Barcelona droeg speciale shirts ter ere van Xavi, de 35-jarige middenvelder die zijn laatste competitiewedstrijd voor de club speelde en na dit seizoen naar Al-Sadd vertrekt. Hij kreeg een stormachtig onthaal toen hij het veld betrad en werd vlak voor de aftrap ook met een reusachtig spandoek bedankt door de supporters in het Camp Nou. Het was ook een bijzonder duel voor Thomas Vermaelen, want de verdediger maakte net als doelman Jordi Masip zijn debuut voor los Azulgrana. Al gauw werd duidelijk dat Barcelona niet van plan was om het rustig aan te doen, want na vier minuten lag de al in het doel. Doelman Fabri bokste een voorzet van Jérémy Mathieu weg, maar Rafinha pikte de bal op en zorgde ervoor dat Messi van dichtbij binnen kon koppen: 1-0. De Argentijn maakte daarmee zijn 55e doelpunt in 55 optredens voor Barcelona dit seizoen.

Deportivo moest zich tot verdedigen beperken en had geluk dat na twaalf minuten een doelpunt van Messi vanwege buitenspel werd afgekeurd. Na achttien minuten was Barcelona opnieuw dicht bij een tweede doelpunt: Fabri weerde een schot van Messi af en hield Neymar vervolgens met een geweldige reflex van scoren af. Barcelona gaf in het tweede kwart weinig gas meer en leek tevreden met de voorsprong. Deportivo was onmachtig om het tij te keren en daardoor bleef het tot de rust bij die ene goal van Messi. Na een klein uur pikte de stervoetballer alsnog zijn tweede van de avond mee: Neymar ontving de bal na een kopbal van Pedro Rodríguez, ging alleen op Fabri af, maar toonde zich niet egoïstisch en liet Messi de 2-0 binnen schuiven. Het thuisteam van Luis Enrique leek de overwinning dus wel binnen te hebben.

Xavi bleef ondertussen op zoek gaan naar een doelpunt, maar hij mikte na een uur een vrije trap over. Halverwege de tweede helft kwam Depor plots terug in de wedstrijd: Lucas Pérez kreeg de vrijheid om uit te halen en vond de kruising. De bezoekers uit Galicië kregen weer hoop en schopten het afscheidsfeest van Xavi helemaal in de war, toen zij een kwartier voor het einde op gelijke hoogte kwamen. Een vrije trap van Deportivo belandde in de muur, maar Diogo Salomão kon daarna na wat gerommel succesrijk uithalen. Deportivo hield stand en was vier minuten voor tijd nog getuige van de publiekswissel van icoon Xavi, die werd vervangen door Andrés Iniesta. Barcelona zal zich nu moeten richten op de bekerfinale van volgende week zaterdag tegen Athletic Club. Luis Suárez deed wegens een hamstringblessure overigens niet mee.

Bron: voetbalzone.nl