Barça haalt het vrij eenvoudig van stadsgenoot

Zonder veel moeite heeft Barcelona voor de zesde keer op rij de stadsderby tegen Espanyol gewonnen. Voor rust zorgden Neymar en Lionel Messi al voor een 0-2 voorsprong en daar zou het, ondanks een voortdurend overwicht, ook bij blijven in de tweede helft. Jordi Alba pakte vroeg na rust een opmerkelijke rode kaart, maar ook met een man minder bleef Barcelona overeind. In de slotfase kwam Xavi erbij voor Andrés Iniesta en speelde hij zijn 500ste competitiewedstrijd. Real Madrid moet zondag antwoorden in de uitwedstrijd tegen Celta de Vigo: het verschil is nu even vijf punten.

De laatste keer dat Barcelona de derbi barceloní verloor, was in het seizoen 2008/09: toen ging de stadsgenoot in Camp Nou met de punten aan de haal. Daarna volgden tien zeges en twee remises en ook zaterdag werd snel duidelijk, wie de baas zou zijn. Al in de tweede minuut combineerden Neymar, Suárez en Messi erop los en was de laatste bal van Neymar voor Suárez net te kort. Alles wees erop dat er snel gescoord zou worden door de lijstaanvoerder van Spanje en dat gebeurde ook, na een kwartier spelen.

Messi zette de bal over de verdediging heen richting Jordi Alba, die meteen doorgaf naar het midden. Suárez liet de bal met een handig overstapje lopen voor Neymar en die schoot met binnenkant rechts laag binnen. Daarmee kwam het totale aantal doelpunten van Messi, Neymar en Suárez voor Barcelona dit seizoen op 96, nog maar een paar verwijderd van het clubrecord dat Messi vestigde met Thierry Henry en Samuel Eto’o (100). Een handvol minuten na de openingstreffer van Neymar volgde ook al de 0-2.

Weer was het een mooie aanval langs meerdere schijven, die leidde tot het doelpunt. Andrés Iniesta bediende Suárez, die naar het midden af gaf. Daar wachtten Messi en Neymar samen om het af te maken, maar la Pulga kreeg de eer en vond diagonaal nog knap de lange hoek. Espanyol was eigenlijk in geen velden of wegen te kennen voor eigen publiek en liep ook nog bijna tegen een derde tegendoelpunt aan, in de eerste helft. Kiko Casilla redde echter prima op een poging van Neymar.

In de tweede helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor los Azulgrana, die verder hoopten te werken aan het doelsaldo. Na tien minuten kwamen ze echter plots met een man minder te staan in Cornellà-El Prat. Jordi Alba kreeg geel voor het wegtrappen van de bal en toen hij daarna commentaar gaf op arbiter Antonio Miguel Mateu Lahoz, kwam er meteen een tweede geel tevoorschijn. Barcelona protesteerde tegen de actie van Mateu Lahoz, maar kreeg het rood voor de linksback (de 26ste aan Barcelona-zijde in de derbygeschiedenis, tegenover 23 voor Espanyol) niet ongedaan.

De focus werd alsnog verlegd naar het sportieve deel en Messi raakte vrijwel meteen na het akkefietje de paal van Espanyol. Luis Enrique bracht intussen Jérémy Mathieu binnen de lijnen voor Rafinha, om de voorsprong over de streep te trekken en in het half uur dat de derby nog zou duren. Espanyol trok iets meer naar voren, maar een naam mocht het nauwelijks hebben. Sergio García, vooraf door Luis Enrique nog betiteld als de gevaarlijkste man bij de tegenstander, loste in de zeventigste minuut pas het eerste schot. Claudio Bravo had er echter nauwelijks werk aan: later moest hij wel optreden bij een poging van Christian Stuani.

Bron: voetbalzone.nl

Facebook
Twitter