Barça knokt zich voorbij Athletic Bilbao

Barcelona heeft een benauwde thuiszege geboekt op Athletic Bilbao. Lionel Messi hielp de kwakkelende Catalanen aan drie kostbare punten. Barcelona kreeg de afgelopen week klap na klap. De ploeg van de geplaagde Gerardo Martino werd door Atlético Madrid uitgeschakeld in de Champions League en verloor de finale van de Copa del Rey tegen Real Madrid. In de Primera Division ging Barça tussendoor onderuit bij Granada. De problemen leken nog groter te worden in het thuisduel met nummer vier Bilbao.

De Basken namen het initiatief in Camp Nou en hoopten met drie punten huiswaarts te keren. Barcelona moest winnen om de titelhoop nog levend te houden. Het gat met Atlético Madrid was voor de wedstrijd zeven punten. Barcelona ontsnapte voor rust aan een achterstand. Een prachtige omhaal van aanvaller Aritz Aduriz eindigde in schoonheid tegen de paal.

Aan de andere kant trof ook Barça het aluminium. Alexis Sanchez zag een schot tegen de lat komen. Aduriz was vijf minuten na de pauze alsnog trefzeker. De meest trefzekere Spanjaard in de Primera Division (zestien goals) plaatste de bal binnen de zestien langs doelman José Pinto. De fluitconcerten namen daarna toe in Barcelona, maar de thuisploeg knokte zich terug.

Zonder basiskrachten als Victor Valdés, Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets en Neymar kwam Barça na 72 minuten op gelijke hoogte. Pedro tikte van dichtbij raak op aangeven van Sanchez. Een paar minuten later schoot Messi een vrije trap binnen: 2-1. Bilbao was in de slotfase nog dicht bij een gelijkmaker, maar Pinto hield Barcelona op de been.