Barça loopt verder uit op concurrentie

Een ongeïnspireerd Barcelona heeft zaterdagmiddag de achtste competitieoverwinning op rij geboekt. De spelers van Luis Enrique leken in de uitwedstrijd bij laagvlieger Las Palmas al met het hoofd bij de Champions League-ontmoeting van komende dinsdag, uit bij Arsenal. Dankzij oprispingen van Luis Suárez en Neymar werd het echter toch nog 1-2. Lionel Messi had een snipperdag: de sterspeler stond wel op het veld, maar was bijna de gehele negentig minuten onzichtbaar.

Het ging dus absoluut niet vanzelf bij Barcelona: ondanks het immense verschil op de ranglijst met nummer achttien Las Palmas, moesten de manschappen van Luis Enrique diep gaan op Gran Canaria. Aan de start lag dat niet, want bij de eerste serieuze aanval van de bezoekers lag de bal al in het net. Jordi Alba trok de bal in minuut zes laag voor en vond bij de tweede paal Suárez, die hoog binnen schoot. Net als afgelopen woensdag tegen Sporting Gijón kon Barça die voorsprong niet lang vasthouden. Las Palmas-aanvaller Willian José ontsnapte aan buitenspel, duwde Daniel Alves van zich af en schoof twee minuten na de 0-1 alweer de gelijkmaker binnen.

Las Palmas kreeg energie voor twaalf en was grote delen van de eerste helft de bovenliggende partij, overigens zonder echt grote kansen te creëren. Daarin zat dan ook het grootste verschil tussen beide elftallen: als Barcelona even aanzette werd het wel meteen gevaarlijk, zoals bij een schot van Andrés Iniesta en een enorme (vrije) kopkans voor Suárez. Zoals wel vaker revancheerde de Uruguayaan zich kort daarop voor die misser. El Pistolero speelde zichzelf vrij op de achterlijn en vond Lionel Messi, die nog op doelman Javi Varas stuitte. In de rebound was Neymar er echter als de kippen bij om alsnog voor de 1-2 te zorgen.

Echt gerust was Luis Enrique er nog steeds niet op, want de coach zag zijn spelers ook na de pauze moeizaam op gang komen. Wel was er al in de openingsfase van de tweede helft opnieuw een dot van een kans voor Suárez, die dit keer Varas op zijn pad vond. De meeste actie kwam echter van de thuisploeg, die het bleef proberen en moedig zocht naar een tweede gelijkmaker. Na een uur spelen waren los Amarillos daar dicht bij, ware het niet dat doelpuntenmaker Willian José naliet om grote kans uit een rebound te verzilveren.

Symbolisch voor het gebrek aan scherpte bij Barcelona was de derde grote misser van Suárez, die andermaal naliet om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. De Uruguayaan werd alleen voor Varas gezet, maar in plaats van de bal over de goalie heen te wippen, trapte hij tot zijn grote frustratie volledig mis. Het kwam Barcelona in de slotfase bijna nog duur te staan. Uit het niets kreeg Sergio Araujo de bal voor zijn voeten in de zestien, maar zijn schot uit de draai ging rakelings naast. Zo hielden de bezoekers stand, waardoor de voorsprong op Atlético Madrid wordt vergroot tot acht punten. Real Madrid volgt nu op negen punten.