Barça neemt een optie op plek in finale Copa del Rey

Barcelona staat met één been in de finale van de Copa del Rey. Het eerste halvefinale-duel met Villarreal werd niet zo’n zinderende thriller als anderhalve week geleden voor de competitie, maar wederom stapte de thuisploeg als winnaar van het veld. Dankzij doelpunten van Lionel Messi, Andrés Iniesta en Gerard Piqué won Barcelona met 3-1. Invaller Manu Trigueros nam de enige treffer van de gasten voor zijn rekening. De return in El Madrigal is op 4 maart.

De eerste helft in Camp Nou verliep voorspelbaar. De thuisploeg spijkerde de bezoekers volledig vast op eigen helft en had vrijwel constant balbezit. Lange tijd hield Villarreal zich echter uitstekend staande: behoudens een gevaarlijke voorzet van Messi, gevolgd door een schietkans voor de sterspeler, hoefde doelman Sergio Asenjo zich nauwelijks druk te maken. De 0-0 stand leek dan ook de rust te gaan halen, maar in de laatste vijf minuten voor het scheiden der helften voerde Barcelona het tempo alsnog op.

Dat leidde tot de openingstreffer van Messi, die op aangeven van Luis Suárez feilloos binnen schoot. Het duel brandde daarna nog even flink los: Suárez kreeg na de 1-0 tot twee keer toe de gelegenheid om de marge voor zijn ploeg te verdubbelen, terwijl Denis Cheryshev bij een van de spaarzame uitvallen van Villarreal voor de gelijkmaker dacht te zorgen. Met een knappe reflex voorkwam gelegenheidsdoelman Marc-André Ter Stegen echter dat de bal niet in de verre hoek viel.

Meteen na rust was de Duitser wel kansloos. Villarreal trok fel van leer en kwam via invaller Trigueros razendsnel op gelijke hoogte. De middenvelder haalde uit van afstand en verraste Ter Stegen, die het zwabberende schot langs zijn vingers zag suizen. Barcelona stelde echter meteen weer orde op zaken en nam via Iniesta opnieuw de leiding. De middenvelder kreeg de bal met wat fortuin voor zijn voeten en liet Asenjo voor de tweede keer op de avond kansloos.

Barcelona ging daarna door en nam na 64 minuten spelen alvast een klein voorschot op een finaleplek: Piqué kopte van dichtbij raak. Los Azulgrana hadden de score daarna nog verder kunnen en moeten uitbouwen, maar Neymar verzuimde om de replay van begin maart helemaal tot een formaliteit te maken. De Braziliaan mocht na een ongelukkige handsbal van Victor Ruiz aanleggen van elf meter, maar schoot hard op de vuisten van Asenjo. Giovani dos Santos kreeg vervolgens nog een goede kans op de 3-2, maar de Mexicaan schoof naast.