Barça pakt drie belangrijke punten in Bilbao

Arda Turan kreeg in zijn eerste maanden bij Barcelona te maken met de nodige kritiek en deze zomer werd er zelfs al gesproken over een mogelijk vertrek van de Turk uit Camp Nou. Arda bleef echter gewoon zitten, heeft bij de afwezigheid van Neymar een basisplaats en is goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Zondagavond leverde Arda een geweldige assist op Ivan Rakitic, die met een rake kopbal voor de beslissing zorgde in het treffen tussen Athletic Club en Barcelona (0-1).

Met deze overwinning bereikte Luis Enrique een mijlpaal: de zege in Baskenland was de honderdste zege van Barcelona met de oud-middenvelder als hoofdtrainer op de bank. Luis Enrique had van alle trainers die dit ook wisten te presteren de minste wedstrijden nodig om deze mooie mijlpaal te bereiken. De coach zag zijn ploeg goed beginnen en Luis Suárez leek al vroeg in de wedstrijd te scoren, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Jasper Cillessen zat nog niet bij de wedstrijdselectie en hij zag zijn concurrent Marc-André ter Stegen blunderen, toen de doelman de bal zomaar inleverde bij Benat Etxebarria. Hij gaf daarmee een enorme kans weg, maar herstelde zijn fout door vervolgens te redden. Hierdoor kon Rakitic Barcelona na ruim twintig minuten spelen op voorsprong zetten: de Kroaat was het eindstation van een schitterende aanval en kon een perfecte voorzet van Arda van dichtbij binnenkoppen.

Barcelona en Athletic maakten er een heerlijke eerste helft van, met kansen aan beide kanten. Kort voor rust had Arda de marge moeten verdubbelen, maar hij schoot in het zijnet, waardoor de bezoekers met slechts een minimale voorsprong aan de thee gingen. In de tweede helft was de eerste kans voor Lionel Messi, die zijn 350ste wedstrijd voor Barcelona speelde, maar dit optreden niet op kon luisteren met een treffer. De Argentijn schoot naast en even later had Luis Suárez ook geen geluk met een volley.

Het antwoord van Athletic kwam van Raúl Garcia, wiens schuiver maar net naast het doel van de kansloze Ter Stegen ging. Niet lang hierna dook Inaki Williams gevaarlijk voor de Barcelona-keeper op, maar zijn schot was te slap. Toch was Barcelona gewaarschuwd en tien minuten voor tijd had Luis Suárez moéten scoren, maar zijn vizier stond niet op scherp. De spits had vervolgens geluk dat het niet nog 1-1 werd, want kort voor tijd vond Etxebarria nog het zijnet. In blessuretijd hoopte Iker Muniain nog een penalty te verdienen, maar de bal ging niet op de stip, waardoor Barcelona de volle buit pakte.

Bron: voetbalzone.nl