Barça verslaat Spurs op Wembley na spectaculair duel

Barcelona weet na woensdagavond weer hoe winnen voelt. Na twee remises en een nederlaag in de voorbije drie competitieduels zegevierde het team van Ernesto Valverde in de groepsfase van de Champions League over Tottenham Hotspur. Het duel op Wembley eindigde in 2-4. Na de nederlaag staan de Londenaren na twee duels nog altijd op nul punten in Groep B, net als PSV. De Eindhovenaren verloren tegelijkertijd van Internazionale.

Barcelona kreeg de openingstreffer al na 92 seconden in de schoot geworpen. Na een magistrale pass van Lionel Messi op Jordi Alba meldde Hugo Lloris zich onnodig aan de linkerkant van het strafschopgebied. Alba speelde de bal vlug door richting Philippe Coutinho, die het leer op de rand van het strafschopgebied in het lege doel schoot: 0-1. Een hard gelag voor Tottenham, dat vervolgens moeite had om de bal in de ploeg te houden en geen antwoord had op het combinatievoetbal van de Catalanen.

Na nog geen half uur spelen verdubbelde Barcelona de voordelige marge. Coutinho kreeg de bal na een goede aanval niet voorbij Lloris, maar werkte het leer op de achterlijn vervolgens richting de rand van het strafschopgebied. Daar nam Ivan Rakitic de bal in één keer op de slof, waarna de bal via de paal tegen de touwen ging. Tottenham kende daarna nog een goede fase, maar een aansluitingstreffer hing nimmer in de lucht. Marc-André ter Stegen was echter attent toen een bal van Erik Lamela via Gerard Piqué in zijn doel leek te gaan.

Het begin van Barcelona aan het tweede bedrijf mocht er zijn. Messi mikte de bal zowel in de 48e als de 51e minuut op de paal en uit de daaropvolgende aanval verkleinde Tottenham de nadelige marge. Harry Kane ontdeed zich van Nélson Semedo in het strafschopgebied en schoot de bal in de verre hoek achter Ter Stegen: 1-2. De hoop van de Londenaren op een gelijkmaker vervloog al snel. Luttele minuten later konden Coutinho en Luis Suárez een voorzet vanaf links van Jordi Alba niet verzilveren, maar Messi zette in een keer zijn voet tegen de bal en werkte het leer uiterst precies langs de linkerpaal: 1-3.

Tottenham gaf de moed niet op en verkleinde in de 65e minuut weer de achterstand. Een inzet van Erik Lamela werd door Christian Lenglet van richting veranderd en belandde buiten het bereik van Ter Stegen in de hoek: 2-3. De defensieve onzekerheid bij Barcelona uitte zich in twee tegengoals en Tottenham zette zodoende meer druk op de defensie van de Catalanen. Met name Lucas Moura had de gelijkmaker op zijn schoen, maar Ter Stegen voorkwam erger leed en zag hoe Messi vlak voor tijd de eindstand bepaalde: 2-4.