Barça voor de tweede keer op rij onderuit

Barcelona heeft op het veld van Athletic Bilbao zijn tweede nederlaag op rij geleden, de eerste in de competitie. Vorig seizoen zagen we Lionel Messi nog een schitterend doelpunt maken in het San Mamés, maar de dribbelaar was er zondag zoals bekend niet bij wegens blessureleed. Alexis Sánchez, Cesc Fàbregas en Neymar vormden de voorhoede. Barcelona probeerde snel te scoren, maar de eerste noemenswaardige kans was voor Bilbao, toen Markel Susaeta gevaarlijk werd na vreemd verdedigingswerk van Adriano.

Aan de overkant tikte Gorka Iraizoz een schot van Neymar over de lat, voordat Barcelona weer een schitterende aanval liet zien en Neymar op de paal schoot. Een doelpunt had echter sowieso niet geteld, want de vlag ging omhoog voor buitenspel. Even later werd een schot van Martin Montoya geblokt, waarna Bilbao de grootste kans van de eerste helft kreeg. Een voorzet van Susaeta werd aangeraakt door Andrés Iniesta, waardoor Muniain van dichtbij leek binnen te kunnen tikken. De aanvaller faalde echter in de afronding en daardoor kwam Barcelona met de schrik vrij.

Vijf minuten voor rust kreeg Bilbao ook nog een goede kopkans via Gaizka Toquero, maar hij mikte de bal net naast, zodat de ploegen in evenwicht gingen rusten. Kort in de tweede helft had Neymar Barcelona op voorsprong moeten zetten, maar na een schitterende pass van Fàbregas schoot hij de bal over. Even daarna schoot Neymar een vrije trap nog net naast, maar veel gevaarlijker wist Barcelona niet meer te worden. De defensie van Bilbao stond goed en gaf nauwelijks ruimte weg, waardoor echte kansen voor de gasten uitbleven.

De thuisploeg loerde op mogelijkheden om er via een tegenaanval uit te komen en sloeg twintig minuten voor tijd toe. Na een knappe aanval over rechts trok Susaeta de bal voor en Gerard Piqué wist niet te onderscheppen, waardoor Muniain de 1-0 binnen kon schieten. Voor Bilbao betekende dit de 250ste competitietreffer ooit tegen Barcelona en alleen Real Madrid (271) maakte er meer tegen de Catalanen. Barcelona moest na de goal van Muniain in de achtervolging, maar ontsnapte aan de 2-0 toen José Manuel Pinto schitterende redde bij een kopbal van Toquero. De bezoekers kregen zelf geen noemenswaardige kansen meer en leden daardoor de tweede nederlaag van dit seizoen, de eerste in de competitie.