Barça wint ook de beker dankzij weergaloos doelpunt Messi

Barcelona heeft zaterdagavond voor de 27ste keer in de clubgeschiedenis de Copa del Rey veroverd. In het eigen Camp Nou won het team van Luis Enrique, dat officieel de uitspelende club was, zonder veel moeite van Athletic Club. In de eerste helft brak Lionel Messi met een weergaloos doelpunt de score open en tekende Neymar voor de tweede treffer van de avond. Na rust maakte Messi er nog een tweede bij en zorgde Iñaki Williams voor een kleine pleister op de Baskische wond (1-3). Nu wordt het vizier gericht op 6 juni, de datum van de Champions League-finale tegen Juventus.

Na de winst van de landstitel op 17 mei richtten de Catalanen zich op de tweede en derde prijs in de slotfase van het seizoen. De Copa del Rey is nu alvast binnen en dat gebeurde ten koste van de club, die na Barcelona het vaakst de beker wist te winnen. Athletic stond sinds het seizoen 2008/09 liefst driemaal in de eindstrijd, maar legde het steeds af tegen Barcelona en verloor ook nu weer van die club. Al na tien minuten zorgde Neymar op aangeven van Messi voor een doelpunt, maar de scheidsrechter vlagde hem onterecht af voor buitenspel.

Barcelona liet de moed niet zakken na die beslissing en zette gewoon door. Het creëerde kans na kans en met name Messi was op dreef met zijn acties. La Pulga baarde in de twintigste minuut opzien met een onnavolgbaar doelpunt, dat vast en zeker tot zijn mooiste treffers ooit zal worden gerekend. Nadat hij de bal iets over de middenlijn ontving, ging hij het duel aan met drie man van Athletic. Met een paar handige bewegingen ontsnapte hij aan hen allemaal en stoomde de Argentijn verder op.

Op volle snelheid sneed Messi vervolgens de zestien meter aan en legde hij ook zijn laatste tegenstander in de luren, waarna hij met een goed schot de korte hoek vond en de 0-1 op zijn naam schreef. Zijn teamgenoten renden juichend op hem af en vierden de goal intens mee. Een kwartier later verdubbelde Neymar de score met een intikker, waarbij de dank uitging naar Ivan Rakitic en Messi voor de combinatie en naar Luis Suárez voor het laatste voorbereidende en onzelfzuchtige werk. De 0-2 van Neymar was doelpunt nummer 119 van het seizoen voor het trio Messi-Suárez-Neymar en daarmee vestigden de drie aanvallers een nieuw record.

Niet eerder in de geschiedenis van het Spaans voetbal wist een trio samen zó vaak te scoren: Messi, Suárez en Neymar losten Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gonzalo Higuaín af die in het seizoen 2011/12 gedrieën tot 118 doelpunten wisten te komen. De finale leek voor rust feitelijk al te zijn gespeeld, al stichtte Iñaki Williams nog wel gevaar namens Athletic met een schot dat de lat boven Marc-André ter Stegen schampte. Scoren lukte de Basken niet en ook in de tweede helft was het moeilijk een vuist te maken tegen Barcelona. Luis Enrique zag hoe zijn team het tempo bepaalde en de beste kansen bleef creëren.

Tien minuten onderweg na rust kwam Xavi erin voor Andrés Iniesta en begon de maestro op het middenveld daadwerkelijk aan zijn allerlaatste wedstrijd in Camp Nou. Barcelona had de touwtjes in handen en Athletic kwam er geruime tijd niet doorheen. Een ingeving van Messi betekende een kwartier voor het einde dat de 0-3 er nog bij kwam: de Argentijn bevorderde een voorzet van Dani Alves tot doelpunt. Zo tilde hij zijn totaal aantal doelpunten in de Copa del Rey naar 34 stuks in 50 bekerwedstrijden. Daarmee staat hij overigens nog niet eens in de top tien van bekertopscorers aller tijden in Spanje.

De eindstand bepaalde hij niet, want Iñaki kopte nog knap de 1-3 tegen de touwen en redde daarmee allicht nog de eer voor Athletic. Een comeback zat er evenwel niet in. Neymar irriteerde de tegenstander nog met zijn bewegingen, die niet in goede aarde vielen, en kreeg geel voor een opstootje met Aritz Aduriz. Volgende week zaterdag mag Barcelona gaan proberen de treble te voltooien. Dan strijdt het in Berlijn tegen Juventus in de finale van de Champions League. In het seizoen 2008/09 pakte Barcelona als eerste Spaanse club ooit de drie grote prijzen in één seizoen, onder leiding van Josep Guardiola. Dat huzarenstukje kan Luis Enrique gaan proberen te herhalen.

Bron: voetbalzone.nl