Barça wint van Eibar, maar strandt op tweede plek

Na twee opeenvolgende seizoenen als landskampioen moet Barcelona de titel inleveren aan Real Madrid. De ploeg van de uitzwaaiende Luis Enrique won weliswaar met 4-2 van Eibar, maar zag de concurrent ook winnen op bezoek bij Málaga. Uiteindelijk mocht Barcelona nog blij zijn dat het seizoen niet werd beëindigd met een complete afgang: de club kwam op een 0-2 achterstand in een krankzinnige slotwedstrijd.

In Camp Nou drong al gauw het nieuws door dat Real Madrid vroeg op voorsprong was gekomen in Málaga. Het deed de moraal van Barcelona geen goed en daar kon Eibar van profiteren. Na een voorzet van Ander Capa stond Takashi Inui volledig vrij bij de tweede paal en de Japanner verschalkte Marc-André ter Stegen via de onderkant van de lat. Eibar wist de verrassende voorsprong in de eerste helft te consolideren, ondanks dat Barcelona zocht naar de gelijkmaker. Verreweg de grootste kans voor Luis Suárez. Vlak na de 0-1 stond de aanvaller oog in oog met doelman Yoel Rodríguez en schoot hij opvallend ver naast.

Na een klein kwartier dacht Suárez zijn misser goed te maken. Hij trof doel, maar tijdens de voorbereiding van de aanval stond Jordi Alba buitenspel en dus werd het doelpunt geannuleerd. Een schot van Ivan Rakitic leverde weinig problemen op voor Yoel; Suárez liet negen minuten voor rust nog een goede kans liggen door toedoen van de keeper. Op slag van rust kreeg Eibar zelfs nog een uitstekende mogelijkheid om opnieuw toe te slaan. Na een redding van Ter Stegen op een schot van Inui leek de rebound voor Kike, maar uit kansrijke positie schoot hij naast.

Wat volgde was een bizarre tweede helft. Niets leek te lukken bij Barcelona, mede door de uitblinkende Yoel. De keeper was Andrés Iniesta tot tweemaal toe de baas, maar een misser van Lionel Messi na 55 minuten spelen was helemaal exemplarisch. De Argentijn werd in het strafschopgebied bediend door Suárez, die niet meer zelf leek te durven afronden. Messi kreeg de bal op een presenteerblaadje, maar schoot van dichtbij naast. Het was aanvankelijk een dure misser, want via Inui werd het zelfs 0-2. De middenvelder van Eibar nam de bal uit de lucht en scoorde prachtig via opnieuw de onderkant van de lat. Toch vond Barcelona al gauw weer de aansluiting door een eigen doelpunt van David Junca.

Even daarna kreeg Messi een uitgelezen kans om alsnog te scoren. Vanaf elf meter faalde de aanvaller echter eveneens. Voor Eibar zal het gevoeld hebben als gerechtigheid. De strafschop had immers nooit toegekend mogen worden: Jordi Alba werd niet getoucheerd en leek in de grond te trappen. Messi koos voor de rechterhoek, maar de uitblinkende Yoel raadde zijn gedachten. In een kort tijdsbestek zette Barcelona de wedstrijd echter alsnog naar de hand. Suárez tikte de bal binnen bij de tweede paal en Messi was alsnog trefzeker vanaf elf meter, nadat Capa een overtreding op Neymar beging en zijn tweede gele kaart kreeg. De eindstand werd in de blessuretijd bepaald door Messi na een indrukwekkende solo.