Barcelona maakt er zes na vroege rode kaart Athletic Bilbao

In een week die voor Barcelona toch al niet stuk kon heeft de ploeg ook de drie punten in eigen huis gehouden tegen Athletic Club. Maandag mocht Lionel Messi zijn vijfde Gouden Bal in ontvangst nemen, terwijl Luis Enrique werd uitverkozen tot beste coach. Midweeks werd er in de Copa del Rey gewonnen van Espanyol en zondag werd Athletic aan de zegekar gebonden: 6-0.

Een spannende wedstrijd werd het niet in het Camp Nou. Athletic had nog wel de eerste kans van de wedstrijd, toen Javier Eraso bijna profiteerde van een slippertje van Gerard Piqué. De Bask schoot echter over en een paar minuten later was de wedstrijd al beslist: keeper Gorka Iraizoz haalde de voor hem opgedoken Luis Suárez neer, kreeg een rode kaart en een strafschop tegen. Lionel Messi, die voor de wedstrijd de Ballon d’Or aan de fans had getoond, benutte dit buitenkansje voor zijn tiende competitiedoelpunt van het seizoen.

In de daaropvolgende fase probeerde Athletic de schade beperkt te houden door compact te gaan spelen. De ploeg kreeg zelfs nog een aardige kans toen Óscar De Marcos Jordi Alba voorbij sprintte en alleen op de keeper af ging. Claudio Bravo bracht echter redding en zag na ruim een half uur spelen zijn ploeg op 2-0 komen na een beheerste lob van Neymar. De tweede helft gaf met een dominant Barcelona, waar Messi in de kleedkamer achterbleef, hetzelfde beeld.

Met Arda Turan in de gelederen breidde Suárez de voorsprong vlak na rust uit naar 3-0; de Uruguayaan rondde af na een prachtige combinatie met Neymar. Diezelfde Neymar eiste een kwartier later ook de hoofdrol op bij de 4-0, toen hij met een mooie sleepbeweging zijn man verschalkte en Ivan Rakitic in stelling bracht voor een simpel intikkertje. Hierna was het weer de beurt aan Suárez, die eerst een voorzet van Turan uit de lucht plukte en simpel afmaakte en tien minuten voor tijd met een kopbal nog een keer het net vond na een bekeken voorzet van Sergio Busquets. Woensdagavond staan beide ploegen weer tegenover elkaar in de kwartfinale van de Copa del Rey.