Barcelona-Manchester United, een klassiek onderonsje in de kwartfinales

FC Barcelona neemt het in de kwartfinales van de Champions League op tegen Manchester United. Dat heeft de loting van vrijdagmiddag bepaald. De tegenstander in een eventuele halve finale is ook al bekend. De winnaar van Barcelona-Manchester United neemt het op tegen de winnaar van de kwartfinale Liverpool-FC Porto. Eerst maar eens afrekenen met Manchester United. Een tegenstander waaraan Barcelona mooie herinneringen bewaart.

Catalaanse triomfen in de finale

De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden in de Champions League was in het seizoen 2010/2011. Het Barcelona van dat seizoen wordt door vele kenners beschouwd als het beste elftal aller tijden. Niet voor niets dat Barcelona en Manchester United elkaar destijds pas troffen in de eindstrijd van het miljoenenbal. Barcelona, onder leiding van Pep Guardiola, stond zowel nationaal als internationaal op eenzame hoogte. Met schitterend combinatievoetbal, mede mogelijk gemaakt door de inbreng van vele spelers uit de befaamde jeugdopleiding, veegde het de vloer aan met het Manchester United van Sir Alex Ferguson en Edwin van der Sar:

Twee seizoenen eerder stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar in de Champions League. Ook in het seizoen 2008/2009 was het onderonsje tussen de Catalanen en The Red Devils het affiche voor een schitterende finale. In het eerste seizoen als trainer van de Catalaanse hoofdmacht vestigde Guardiola al snel zijn naam met het ouderwetse ‘tiki-taka-voetbal’. Barcelona bekroonde het magistrale seizoen, waarin het onder meer met 2-6 won op bezoek bij Real Madrid, met het winnen van de treble. Ook in de finale van 2009 was Barça veel te sterk voor het Manchester United van Sir Alex Ferguson, Edwin van der Sar én Cristiano Ronaldo:

Dit keer een kwartfinale

Dit seizoen is alles anders. Dit keer is het onderonsje tussen beide ploegen niet het affiche voor de finale, maar voor een van de vier kwartfinales. FC Barcelona wist zich vrij eenvoudig te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. In de achtste finales werd op overtuigende wijze afgerekend met Olympique Lyon. Ondanks een 0-0 gelijkspel in Lyon werd het in Camp Nou geen moment meer spannend. Aan de hand van wederom een magistrale Messi won de vijfvoudig winnaar van de cup met de grote oren met 5-1.

Manchester United trof in de achtste finales ook een Franse
tegenstander. De Engelsen moesten het namelijk opnemen tegen PSG. Na een
kansloze wedstrijd op Old Trafford, waar de Franse geldmachine met 0-2 wist te
winnen, leek Manchester United uitgespeeld in de Champions League. Maar niets
was minder waar. Dankzij een knappe comeback in Parijs (1-3) wist het elftal
van Ole Gunnar Solskjær
zich alsnog te plaatsen voor de kwartfinales.

De eerste wedstrijd tussen Barcelona
en Manchester United staat gepland op woensdag 10 april. Barcelona reist eerst
af naar Manchester, om het zes dagen later in eigen huis op te nemen tegen de
huidige nummer vijf van Engeland. Dit zijn de andere affiches in de
kwartfinales:

Juventus-Ajax
Manchester City-Tottenham Hotspur
Liverpool-Porto

Bron: www.barcasource.nl

Facebook
Twitter