Barcelona ondanks verlies in München naar CL-finale

Barcelona staat op 6 juni in de Champions League-finale in Berlijn. Het team van Luis Enrique won vorige week met 3-0 en Bayern München kon die achterstand dinsdagavond in de return van de halve finale niet goedmaken. In Beieren werd het 3-2, maar dat was voor de Duitsers niet genoeg.

Barcelona won zijn laatste negen wedstrijden in de Champions League, maar voegde daar in de Allianz Arena geen tiende aan toe. De thuisploeg eiste de bal in de beginfase op, maar de eerste kans was voor het bezoek: Manuel Neuer stopte een schot van Ivan Rakitic en maakte ook de herkansing van Neymar onschadelijk. Na zeven minuten vond Bayern het vroege doelpunt waar men naar op zoek was: Medhi Benatia stond helemaal vrij in de zestien en pakte bij een hoekschop uit met een krachtige kopbal en zette daarmee de 1-0 op het scorebord. Bayern bleef de tegenstander onder druk zetten, maar na vijftien minuten incasseerde men de dodelijke tegengoal.

Lionel Messi stuurde Luis Suárez diep en de Uruguayaan schoof de bal opzij naar Neymar, die het leder binnen kon duwen: 1-1. Het was alweer het 113e MSN-doelpunt van het seizoen en Bayern moest er ineens vier maken. Na twintig minuten was de formatie van Josep Guardiola dicht bij een nieuwe voorsprong, maar Marc-André Ter Stegen haalde een kopbal van Thomas Müller uit de kruising. Na een rustigere periode werd de hoop van Bayern op een goed resultaat na een half uur helemaal de kop ingedrukt. Messi kopte de bal na een counter door naar Suárez en de Uruguayaan behield opnieuw het overzicht: Neymar scoorde de 1-2. Guardiola stond hoofdschuddend langs de zijlijn.

Pep zag hoe zijn Bayern voor rust nog wel twee keer dicht bij een gelijkmaker kwam, maar Ter Stegen keerde een kopbal van Bastian Schweinsteiger en sloeg later een knal van Robert Lewandowski op fantastische wijze voor de doellijn weg. Barcelona gaf na rust niet de indruk nog veel energie te willen verspillen en liet de bal aan Bayern, maar dat leverde in het eerste kwartier geen echte kansen op. Na een uur viel plots de gelijkmaker: Lewandowski kapte Javier Mascherano met mooi voetenwerk uit en plaatste de bal in de verre hoek. Müller schoot even later naast. Bayern verdiende op basis van de tweede helft misschien wel een 3-2 stand en vond die na 73 minuten.

Müller knalde de bal van buiten het strafschopgebied voorbij Ter Stegen en daardoor hoefde Bayern er nog ‘maar’ drie te maken. Messi, Neymar en Súarez waren al helemaal uit de wedstrijd verdwenen en Bayern bleef drukken, maar miste bij momenten nauwkeurigheid. Lewandowski volleerde bijvoorbeeld naast en Müller bereikte Lewa in een kansrijke positie niet. Guardiola bracht Mario Götze en Javi Martínez in de slotfase ook nog binnen de lijnen, maar die wissels haalden niets uit. Barcelona verloor voor het eerst sinds mei 2013 met drie tegendoelpunten, maar zal daar niet om malen.