Barcelona ook in Camp Nou te sterk voor Man City

Barcelona heeft met succes een 2-0 voorsprong tegen Manchester City verdedigd. Blaugrana was woensdagavond met name in de eerste helft veel te sterk voor de Engelsen en won uiteindelijk met 2-1. Lionel Messi scoorde en loste Raúl daarmee af als topscorer van de Champions League voor één club: de Spanjaard stond op 66 treffers. Barcelona plaatste zich voor de zevende keer op rij voor de kwartfinale van de Champions League.

De casting in Camp Nou was indrukwekkend. Barcelona trad aan met onder anderen Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta en Neymar en de bezoekers betraden het veld met David Silva, Fernandinho, Samir Nasri, Yaya Touré en Sergio Agüero; el Kun deed in de eerste ontmoeting niet mee. Barcelona zocht ondanks de ruime voorsprong direct de aanval en wilde zich ogenschijnlijk revancheren van de nederlaag van zaterdag tegen Real Valladolid (1-0). De thuisploeg had in de eerste twintig minuten absoluut reden tot klagen bij arbiter Stéphane Lannoy. Lionel Messi ging over het been bij Joleon Lescott, maar kreeg geen strafschop, en een zaalvoetbalaanval die werd bekroond met een intikker van Neymar, werd ten onrechte afgevlagd.

Barcelona dicteerde het spel en de gasten oogden nerveus en geïrriteerd, net als in het eerste duel. In het eerste halfuur kregen de Engelsen bovendien drie (Fernandinho, Aleksandar Kolarov, Pablo Zabaleta) gele kaarten. City, waarbij Rubén Cousillas de geschorste Manuel Pellegrini verving, mocht van geluk spreken dat het bij rust 0-0 stond. Neymar mikte in het zijnet en zag een inzet van de lijn worden gekopt door Fernandinho, terwijl Xavi van dichtbij op Joe Hart stuitte. the Citizens toonden tweemaal dreiging: David Silva krulde de bal over en Samir Nasri schoot na een mooie hakbal van Silva recht op Victor Valdés.

Er leek op basis van het veldspel geen vuiltje aan de lucht voor Barcelona, maar City achtte zich niet uitgeschakeld, al wist men dat het ten minste twee doelpunten nodig had. Edin Dzeko verving Agüero in de rust en kreeg na 52 minuten een geweldige kans, maar zijn kopbal werd uit de kruising gedoken door Valdés. Aan de overzijde schoot Messi na een scherpe counter en een fraaie dribbel tegen de verste paal. Kort hierna schoot Pablo Zabalata net over; het geloof van Manchester City in een stunt was weer aanwezig. Barcelona probeerde de hoop van City de kop in te drukken door nadrukkelijker op balbezit te spelen, maar maakte na 67 minuten een definitief einde aan de illusies van City.

Lescott liet de bal van zijn voet springen en Messi profiteerde met een boogbal over Joe Hart heen: 1-0. De wedstrijd was gespeeld, al had City twaalf minuten voor tijd nog wel de eretreffer kunnen maken. Lannoy weigerde Dzeko echter een strafschop te geven, tot grote onvrede van Pablo Zabaleta. De rechtsback werd na commentaar op de leiding met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. City vond die eretreffer alsnog: Vincent Kompany tikte de bal na 88 minuten in het doel, maar Barcelona vond door een goal van Daniel Alves alsnog de zege en nam het applaus hartelijk in ontvangst.