Barcelona zet agressief Espanyol nu wel aan de kant

Barcelona heeft een goede uitgangspositie om de kwartfinales van de Copa del Rey te bereiken. De ploeg van Luis Enrique won woensdagavond met 4-1 van Espanyol en met twee doelpunten en twee assists was Lionel Messi weer eens de gevierde man. Espanyol eindigde de wedstrijd met slechts negen man: net als tijdens de competitiewedstrijd van afgelopen weekend (0-0) maakte de stadsgenoot van de titelhouder er weer een grote schoppartij van. Volgende week is de return.

De bekerwedstrijd in het Camp Nou stond in het teken van het debuut van Arda Turan, die in de zomer al werd overgenomen van Atlético Madrid, maar door de transferban waar Barcelona last van had pas woensdag voor het eerst mee kon doen. De Turk kreeg een basisplaats van Luis Enrique, terwijl Aleix Vidal (de andere zomeraankoop van Barcelona) op de bank begon. Vanaf die positie zag hij Barcelona al na acht minuten spelen op een achterstand komen: Dani Alves leed balverlies, waarna Marco Asensio er razendsnel uitkwam. Hij bediende Felipe Caicedo, die niet goed werd gedekt door Javier Mascherano, en zo kwam Espanyol op een verrassende voorsprong.

Lang konden de bezoekers daar niet van genieten, want Barcelona kwam al snel weer op gelijke hoogte. Messi was de man die de gelijkmaker voor zijn rekening nam, maar alle complimenten waren voor Andrés Iniesta, die de Argentijn met een prachtige pass vrij voor Espanyol-doelman Pau López had gezet. Barcelona wilde hierna meer en Neymar werd een paar keer gevaarlijk, terwijl ook Iniesta zich liet gelden. Net als afgelopen weekend waren er echter vooral veel irritaties op het veld en het spel lag een paar keer stil vanwege opstootjes tussen de spelers van beide ploegen.

Barcelona en Espanyol leken in evenwicht aan de thee te gaan, maar kort voor rust zette Messi de thuisploeg met een briljant moment toch nog op voorsprong. De aanvaller schoot een vrije trap geweldig via de onderkant van de lat binnen en dus moest Espanyol in de tweede helft wat meer de aanval zoeken. Barcelona bleef echter de bovenliggende partij en na zes minuten in het tweede bedrijf resulteerde dat al in de 3-1, gemaakt door Gerard Piqué. Iniesta speelde met een heerlijk passje Messi vrij, waarna de maker van de eerste twee goals nu een assist op zijn naam schreef.

Een comeback leek ondenkbaar voor Espanyol en dat zorgde voor frustratie bij de bezoekers, die een aantal vervelende overtredingen maakte. Zo had doelman Pau López absoluut van het veld gestuurd moeten worden: hij ging met opzet op het been van de op de grond liggende Messi staan, maar dit werd niet waargenomen. Pau López mocht dus blijven staan en hij voorkwam dat Arda zijn eerste goal voor Barcelona maakte, terwijl de doelman ook Neymar (uit een vrije trap) van scoren af hield. Kort hierna mocht ook Aleix Vidal debuteren voor Barcelona en hij zag Espanyol met negen man eindigen: Hernan Pérez kreeg twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en Papa Diop kreeg even later zelfs direct rood, nadat hij Luis Suárez iets had toegebeten. Met twee man meer maakte Barcelona er uiteindelijk nog 4-1 van, na een fraaie combinatie tussen Messi en Neymar. In blessuretijd had Messi nóg een assist moeten krijgen, maar Suárez miste nog onbegrijpelijk voor een open doel.

Bron: voetbalzone.nl