Doelpuntenkermis in bijzijn van onze leden

Barcelona speelde een paar dagen geleden uit bij Málaga met 0-0 gelijk. Daarmee kwam de foutloze status van los Azulgrana van dit seizoen ten einde, maar zaterdag rechtte de club keurig de rug. Voor ruim zeventigduizend toeschouwers walste Barcelona met gemak over Granada heen: een 6-0 pak slaag was het resultaat. Neymar nam, als eerste Braziliaan sinds Rivaldo (in juni 2001) een hattrick op zich in een competitieduel. Lionel Messi gaf twee assists en maakte zelf het 400ste en 401ste doelpunt in zijn loopbaan bij Barcelona en Argentinië.

Feitelijk was het duel in Camp Nou na 45 minuten al gespeeld. Barcelona stapte met een riante 3-0 voorsprong de kleedkamer in door heel efficiënt om te springen met de kansen die het kreeg. Luis Enrique zei in aanloop naar de wedstrijd dat hij erop rekende dat Granada zich zou ingraven en die voorspelling kwam uit. Barcelona had (behoudens een bal op de lat van Youssef El Arabi) de overhand in de eerste helft, maar kwam er niet altijd even makkelijk door. De keren dát het lukte, was het vrijwel steeds raak. Munir El Haddadi miste na tien minuten nog wel een dot van een kans.

Messi scoorde daarnaast in buitenspelpositie, maar kans drie ging erin. Neymar ging af op het doel van Granada en werd alleen nog in de weg gezeten door Jean-Sylvain Babin, maar het schot van de aanvaller ging via het been van de verdediger over de kansloze doelman Roberto heen. Daarna trad een rustige fase in waarin Barcelona keek hoe het 2-0 kon maken en Granada alleen tegenhield. In de laatste drie minuten voor rust sloegen de Catalanen echter tweemaal toe. Eerst kopte Ivan Rakitic mooi binnen na een voorzet van Messi vanaf rechts: daarna maakte Neymar zijn tweede in een rebound, nadat El Haddadi onderuit werd gegleden door Roberto.

n de tweede helft nam Barcelona eerst was wat gas terug, wellicht ook met het oog op de tweede groepswedstrijd in de Champions League: aanstaande dinsdag ontmoet het Paris Saint-Germain in het Parc des Princes. Na een kwartier ging de versnelling er weer even in en stond het in een mum van tijd alweer 5-0. Eerst bracht Xavi de bal mooi bij Dani Alves, die in één keer verder verlengde tot bij Messi. De kleine dribbelaar kopte onbedreigd binnen en maakte zo het vierhonderdste doelpunt in zijn loopbaan bij club en land.

Vlot daarna trok een mooie combinatie tussen Xavi en Messi de verdediging van Granada uiteen en mocht Neymar het met een tegendraads schot afmaken voor Barcelona’s vijfde. Vervolgens was het weer de beurt aan jubilaris Messi om te schitteren. Hij ging alleen af op keeper Roberto en verschalkte die rustig met de rechtervoet, om het half dozijn doelpunten te completeren in Camp Nou. Er was eigenlijk van begin tot eind geen vuiltje aan de lucht voor het sprankelende Barcelona, dat met veel vertrouwen af zal reizen naar Parijs. In de competitie staat het team van Luis Enrique nu weer even bovenaan, met zestien punten.