FIFA Ballon d’Or gaat naar Ronaldo, Messi of Neymar

De FIFA Ballon d’Or, de hoogst mogelijke individuele onderscheiding in de voetballerij, gaat in januari naar Cristiano Ronaldo, Lionel Messi of Neymar. De aanvallers van Real Madrid en Barcelona zijn de drie finalisten in de race van dit jaar. Maandag maakte de FIFA bekend dat Ronaldo, Messi en Neymar de meeste stemmen kregen van hun collega-voetballers en de journalisten. Op 11 januari 2016 wordt in Zürich de winnaar bekendgemaakt.

Ronaldo is de houder van de Ballon d’Or: na zijn eerste individuele trofee in 2008, als speler van Manchester United, sleepte hij de felbegeerde award opnieuw in de wacht in 2013 en 2014. De steraanvaller van Real Madrid wist zijn prijzenkast niet aan te vullen in 2015: zijn club liep alle grote prijzen mis. In totaal scoorde Ronaldo in dit kalenderjaar 48 doelpunten, waarvan 45 in clubverband en 3 in het shirt van het Portugese elftal.

Messi won al vier keer de Ballon d’Or (2009, 2010, 2011, 2012) en moest de prijs bij de voorgaande twee edities laten aan Ronaldo. De Argentijn won aan het eind van het seizoen 2014/15 met zijn club de Spaanse landstitel, de Copa del Rey en de Champions League. Komende maand kan daar nog de wereldbeker voor clubs bijkomen. Met het Argentijnse nationale team verloor Messi de finale van de Copa América, tegen Chili. La Pulga scoorde 44 keer voor Barcelona en 4 keer als international.

Neymar legde net als Messi beslag op de titel, beker en Champions League en maakte in 2015 in totaal 45 doelpunten: 41 voor zijn club en 4 voor zijn land. Hij stond nog niet eerder op het podium van de Ballon d’Or en maakt dus zijn debuut in de uiteindelijke top drie. Over ongeveer anderhalve maand wordt duidelijk of Ronaldo zijn vierde trofee wint, Messi zijn vijfde of Neymar zijn eerste.

Bron: voetbalzone.nl

Facebook
Twitter