Fris Barcelona wint van koploper Sociedad

FC Barcelona heeft deze week goede zaken gedaan in de Liga. De Catalanen hebben de onmogelijke positie in de Liga omgebogen tot een achterstand van zes punten op koploper Real Sociedad. De ploeg van Ronald Koeman won woensdag met 2-1 van de Basken.

FC Barcelona oogde vanaf de aftrap direct fris. Met Mingueza en Araujo als centraal duo en Pedri in de rol van Coutinho speelde Barcelona bij vlagen aanvallend en verzorgd voetbal. Het resulteerde in de openingsfase tot grote kansen voor onder meer Antoine Griezmann en Pedri, die zijn kopbal net naast het doel zag gaan.

Maar waar FC Barcelona de kansen niet afmaakte was het Willan José aan de andere kant die dat wel deed. Een snelle aanval van links naar rechts zorgde ervoor dat Barcelona uit positie was en José kon voor het doel de bezoekers op een 0-1 zetten.

Het was tot dat moment zeer tegen de verhoudingen in, want FC Barcelona domineerde de eerste twintig minuten van het duel volledig. Lang kon Real Sociedad dan ook niet van de voorsprong genieten, want FC Barcelona antwoorde direct via Jordi Alba. De verdediger kon vanaf randje strafschopgebied met rechts in de verre hoek schieten en daarmee Barcelona op gelijke hoogte zetten.

Barcelona ging na de 1-1 op zoek naar de voorsprong. Griezmann en Braithwaite, die na een pass van Pedri Barcelona op voorsprong had moeten zetten, faalden tegenover doelman Remiro.

Frenkie de Jong

Kort voor rust kwam FC Barcelona alsnog op voorsprong na een goede aanval via links. Het was uiteindelijk Braithwaite die het overzicht hield en Frenkie de Jong kon voor het doel eenvoudig de 2-1 voor FC Barcelona maken. De Nederlander werd ongedekt, waardoor de arbiter in eerste instantie affloot voor buitenspel. Maar de VAR besloot anders en kende het doelpunt gewoon toe aan de ploeg van Ronald Koeman.

In de tweede helft bleef het duel op en neer gaan. Barcelona kreeg de nodige kansen om verder uit te lopen, maar aan de andere kant moest de ploeg blijven opletten op aanvallers als José en Isak. Laatst genoemde kreeg de grootste kans in de tweede helft, maar Pedri voorkwam de gelijkmaker door zich voor de bal te gooien en uiteindelijk hard tegen de paal vloog.

Uiteindelijk kwam Real Sociedad niet door de muur van FC Barcelona en sluit Koeman’s Barça weer aan bij de bovenste ploegen in de Liga. Barcelona staat, met nog een wedstrijd in te halen, momenteel op een vijfde plaats met 20 punten. Koploper Atletico Madrid heeft 26 punten. Zaterdag neemt Barcelona het in Camp Nou op tegen Valencia.