Matig Barcelona worstelt zich bij Getafe naar eerste uitoverwinning en clean sheet

Nederlagen tegen Athletic Bilbao en Granada en een gelijkspel op bezoek bij Osasuna. FC Barcelona ging vanmiddag tegen Getafe op zoek naar de eerste overwinning in een uitwedstrijd. Met succes. Ondanks een matige wedstrijd slaagden de Catalanen erin om de drie punten te bemachtigen. Junior Firpo maakte zijn eerste doelpunt in dienst van Barcelona.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Villareal moest Ernesto Valverde wat sleutelen aan zijn elftal. FC Barcelona kon namelijk niet beschikken over Lionel Messi, Ansu Fati en Ousmane Dembélé. De Fransman reisde wel mee met de selectie, maar kwam niet ongeschonden uit de laatste training. Messi, die tegen Villareal voor de eerste keer vanaf het begin zijn opwachting maakte, werd vervangen door Pérez. Op de rechtsbackpositie kreeg Sergio Roberto de voorkeur boven Nelson Semedo. Ook Frenkie de Jong keerde terug in de basis.

Rommelig begin

In een zonovergoten Coliseum Alfonso Pérez begonnen beide ploegen erg rommelig aan de wedstrijd. Getafe liet er geen gras over groeien. De scheidsrechter moest de gastheer meerdere keren terugfluiten wegens een overtreding. De eerste kans van de wedstrijd was wel direct een goede voor FC Barcelona. Na goed doorzetten kon Pérez in kansrijke positie uithalen, maar zijn poging mistte richting en overtuiging. Ook de tweede grote kans was voor de Catalanen. Luis Suárez zag zijn stiftje echter aan de verkeerde kant van de paal belanden.

Junior Firpo

FC Barcelona begon in tegenstelling tot de eerste helft, uitstekend aan de tweede. Firpo, die een ongelukkige start kende vanmiddag, reageerde alert op een schot van Pérez, die in eerste instantie nog worden gekeerd: 0-2. De tweede treffer van Barcelona betekende de eerste van Firpo in dienst van zijn nieuwe werkgever. In de tweede helft was er geen vuiltje aan de lucht voor Barcelona. Zonder bijzonder te spelen had het de wedstrijd in handen. Suárez had de 0-3 op zijn schoen, maar stuitte op Soria.

In de tweede helft wist Getafe helemaal niets meer te creëren. De ploeg grossierde in overtredingen. De fans van de thuisploeg waren het overduidelijk niet eens met de beslissingen van de arbitrage. Het ouderwetse ‘Puta Barça, hey‘ klonk weer eens vanaf de tribunes. Om de thuisploeg wat af te laten koelen, besloot de scheidsrechter een drinkpauze in te lassen. Dat deed Barcelona weinig goeds, want een kleine tien minuten voor het einde moest de ploeg verder met tien man. Een domme overtreding van Clément Lenglet bezorgde hem zijn tweede gele kaart. Valverde zag zich genoodzaakt om Jean-Clair Todibo in te brengen, die daarmee zijn eerste officiële minuten van het seizoen maakte.

Barcelona kwam ook met een man minder niet meer in de problemen. De 0-2 overwinning op Getafe betekent de eerste driepunter op vreemde bodem dit nog prille seizoen. Door de overwinning heeft Barcelona de koppositie weer in het vizier en staat het in ieder geval voor een paar uurtjes boven Atlético Madrid. Vanavond staat in het Wanda Metropolitano de kraker tussen Atlético en Real Madrid op het programma.