Ploeterend Barça komt niet af van Anoeta-complex

Barcelona heeft dure punten ingeleverd in de strijd om de Spaanse landstitel. Op bezoek bij Real Sociedad, waar de grootmacht sinds 2007 niet meer wist te winnen, had de regerend landskampioen het zwaar en werd uiteindelijk slechts een punt gepakt. Lionel Messi stelde een gelijkspel veilig, maar daar zal koploper Real Madrid uiterst tevreden mee zijn: 1-1.

Het is Barcelona ongewoon om weggespeeld te worden, maar dat was zondag in Anoeta toch echt aan de orde. De grootmacht wist al negen jaar op rij niet te winnen in San Sebastian en de laatste vier wedstrijden gingen zelfs verloren; Real Sociedad maakte in de eerste helft duidelijk waarom. Barcelona kwam er totaal niet aan te pas en mocht van geluk spreken dat het bij rust 0-0 stond. De thuisclub miste kans op kans en kon het zichzelf verwijten dat Barcelona in de wedstrijd bleef.

Met het oog op de Clásico van volgende week zat trainer Luis Enrique van Barcelona ook nog eens in de piepzak door incidenten rond Gerard Piqué en Jordi Alba. De twee waren net hersteld van een blessure, maar leken opnieuw geblesseerd te raken. Beiden gaven zelfs aan gewisseld te willen worden, maar speelden na een blessurebehandeling toch verder.

Even na de onderbreking kreeg Real Sociedad wat het voor rust al verdiende. Keeper Marc-André ter Stegen (die Jasper Cillessen weer op de bank hield) hield Carlos Vela van scoren af, maar de rebound was voor Willian José. Piqué, die op de doellijn stond, kreeg de bal niet meer weg: 1-0.

Luis Enrique zal geweten hebben dat een bevlieging van Messi zijn ploeterende ploeg zou moeten redden. En zo geschiedde. Neymar, die ondanks een auto-ongeluk met zijn Ferrari gewoon werd opgesteld, zorgde met een fraaie actie over links voor het voorbereidende werk. De Braziliaan legde de bal terug op Messi, die perfect aannam en hard afrondde: 1-1. Real Sociedad zat niet bij de pakken neer. Vela geselde de lat en de rake rebound werd onterecht afgekeurd. Barcelona ontsnapte met een punt.

Lees meer op www.voetbalzone.nl

Facebook
Twitter