Real Madrid in eigen huis vernederd in Clásico

Barcelona heeft Real Madrid een gevoelige nederlaag toegebracht. De ploeg van Luis Enrique bewees ook zaterdagavond in het Santiago Bernabéu dat Lionel Messi niet per se nodig is om wedstrijden in een mum van tijd naar zijn hand te zetten. Barcelona schoot in de thuishaven van de aartsrivaal liefst vier keer met scherp, 0-4, en heeft nu na twaalf speeldagen al een voorsprong van zes punten. Luis Suárez (2x), Neymar en Andrés Iniesta scoorden tegen los Merengues, die het duel met tien man afmaakten.

Barcelona gebruikte Real Madrid in de eerste helft als speelbal. Het team van Rafael Benítez maakte een belabberde indruk en mocht zelfs van geluk spreken dat er in de rust slechts een 0-2 tussenstand op het scorebord stond. De bezoekers waagden negen keer een doelpoging, waarvan vier daadwerkelijk op doel, tegenover éen van Real Madrid, plus dik zestig procent balbezit voor de Catalanen. De ploeg van Luis Enrique nam na tien minuten al de leiding. Sergi Roberto drong de achterhoede van los Merengues binnen en zette Suárez oog in oog met Keylor Navas. El Pistolero faalde niet en zette de bezoekers op voorsprong: 0-1.

Real Madrid was duidelijk van slag, ontbeerde creativiteit en kwam niet verder dan lange ballen naar voren én een poging van Gareth Bale recht op Claudio Bravo af. Barcelona daarentegen liet bij tijd en wijle oogstrelend voetbal zien en was diverse malen dicht bij de 0-2. Het was tekenend dat de onzichtbare Cristiano Ronaldo een elleboogstoot aan Daniel Alves uitdeelde, zonder daar bestraft voor te worden. Zes minuten voor tijd verdubbelde Neymar daadwerkelijk de voordelige marge van los Azulgrana. Na een heerlijke steekpass van Iniesta schoot de Braziliaan de bal onder Navas door.

De ploeg van Benítez mocht van geluk spreken dat Marcelo op slag van rust de 0-3 voorkwam. Na een indrukwekkende actie van Neymar aan de linkerkant leek Suárez met een kopbal voor de beslissing te zorgen, maar de Braziliaan stond op de doellijn in de weg. Real Madrid startte goed aan het twee bedrijf, met pogingen van Marcelo en James Rodriguez. Een goede vrije trap van Neymar, en dito redding van Navas, was echter een voorbode van de 0-3. Na een heerlijke hakbal van de Braziliaan nam Iniesta met een schot hoog in het doel de derde treffer voor zijn rekening. Daarmee maakte hij tevens een einde aan een reeks van negentien competitiedoelpunten op rij van Neymar en Suárez.

Het was de genadeklap voor Real, dat in de 56e minuut zag hoe Lionel Messi als vervanger van Ivan Rakitic zijn rentree op de velden maakte. Ronaldo had de spanning in de wedstrijd kunnen terugbrengen, maar na goed voorbereidend werk van Bale en Isco kreeg hij de bal niet achter Bravo. Barcelona liet de bal aan Real Madrid, maar liet niet na om de aartsrivaal nog meer te vernederen. Jordi Alba stuurde Suárez weg en de Uruguayaan had vervolgens alle tijd om Navas te verschalken; 0-4. De frustratie bij Real liep zo hoog op dat Isco in de slotfase voortijdig mocht inrukken, na een charge op Neymar.

Bron: voetbalzone.nl