Suarez en Messi beslissen topper tegen Valencia

Barcelona heeft de topper tegen Valencia zaterdagmiddag winnend afgesloten. De ploeg van Luis Enrique was voor ruim 92.000 toeschouwers met te sterk voor het team van Nuno Espirito Santo: 2-0. Het openingsdoelpunt kwam van Luis Suárez, die slechts 55 seconden nodig had om zijn visitekaartje af te geven. Lionel Messi bepaalde de eindstand in de extra tijd. Het was alweer doelpunt nummer vierhonderd voor de Argentijn. Door de overwinning van Barcelona, nummer 22 in de laatste 24 wedstrijden, ligt de druk weer bij Real Madrid, dat later vanavond als gastheer optreedt voor Málaga. De voorsprong op de Madrilenen bedraagt voorlopig vijf punten.

Een eerste helft met twee gezichten: Barcelona nam na 55 seconden al de leiding, maar had de eerste 45 minuten met meerdere tegendoelpunten kunnen afsluiten. Het niet kunnen vasthouden van de bal bezorgde de ploeg van Luis Enrique veel problemen. Barcelona kende hoe dan ook een formidabele start: Valencia liet veel ruimte open achterin, Lucas Orbán werd verrast door Lionel Messi en Suárez schoof de openingstreffer diagonaal achter Diego Alves. Het was voor de Uruguayaan alweer zijn zesde doelpunt in zijn laatste zes wedstrijden voor de Catalanen.

Na tien minuten kwam Barcelona goed weg. Rodrigo ging gewillig naar de grond in een duel met Gerard Piqué, maar Claudio Bravo hield de ploeg van Luis Enrique op de been. De doelman raadde de inzet vanaf elf meter van Dani Parejo. Hoe Valencia het vervolgens ook probeerde, de gelijkmaker verscheen niet op het scorebord. De pogingen van Rodrigo, Nicolás Otamendi en Paco Alcácer misten de juiste richting om de tussenstand te nivelleren. Vijf minuten voor rust liet Messi een goede kans op de 0-2 benut. Na goed voorbereidend werk van Xavi en Neymar leek Alves de bal voor de tweede keer uit zijn doel te kunnen halen, maar Messi schoot naast.

Na rust bleef Adriano in de kleedkamer achter en maakte Ivan Rakitic zijn opwachting. Javier Mascherano zakt een linie terug, om samen met Piqué het hart van de defensie te vormen. De ploeg van Luis Enrique maakte in het tweede bedrijf een betere indruk en dwong Valencia om meer ruimtes open te laten. Messi had in een periode van vijftien minuten tot tweemaal de 2-0 op zijn schoen en ook een kopbal van Neymar betekende niet een verdubbeling van de voordelige marge. Een vrije trap van de Argentijn kwam tegen het aluminium van het doel van Alves.

Het wachten was op een tweede wissel van Luis Enrique, die er echter niet voor koos om Neymar naar de kant te halen. Suárez moest wijken voor Pedro en daarmee ontweek de trainer een mogelijk controversieel moment. Bravo had in de tweede helft beduidend minder te doen dan voor rust, maar een kwartier voor tijd verrichtte hij een cruciale redding op een inzet van Rodrigo. Barcelona speelde de krachtmeting professioneel uit en kwam in de 93e minuut op 2-0. Oog in oog met Alves kreeg Messi de bal niet over de doelman heen, maar in de rebound werkte hij het leer alsnog binnen.