Suarez redt Barça met heerlijke invalbeurt

Luis Suárez wacht nog altijd op zijn eerste doelpunt voor Barcelona, maar is zaterdag ontzettend belangrijk gebleken voor zijn ploeg. De aanvaller begon in de uitwedstrijd bij Almería op de bank, maar kwam in de tweede helft als invaller in het veld en boog met twee assists een 1-0 achterstand om: 1-2. Na twee nederlagen op rij (tegen Real Madrid en Celta de Vigo) wist Barcelona nu dus weer eens te winnen in de Primera División. Lionel Messi scoorde opnieuw niet: hij heeft het doelpuntenrecord van Telmo Zarra dus nog altijd niet te pakken.

Barcelona won afgelopen woensdag nog van Ajax en deze zege zou goed moeten zijn geweest voor het zelfvertrouwen, maar daar was in de eerste helft tegen Almería maar weinig van te merken. De Catalanen speelden erg matig, al kregen zij nog wel grote kansen om op voorsprong te komen. Na ruim tien minuten spelen verscheen Messi voor Rubén Iván, maar de doelman hield de Argentijn van het scoren af, waarna Munir El Haddadi de bal in het zijnet schoot. Vervolgens werd Almería een paar keer gevaarlijk uit counters, maar Claudio Bravo liet zich niet zomaar passeren.

De thuisploeg gaf Barcelona erg goed tegenstand, maar kwam een kwartier voor rust met de schrik vrij. Een kopbal van Ivan Rakitic werd maar net van de doellijn gehaald door Rubén, waarna Messi de score had moeten openen, maar voor een vrijwel leeg doel kopte hij de bal op de lat. Messi liet zich daar dus niet van zijn goede kant zien en deed dat zeven minuten later opnieuw niet, toen hij bij een dribbel dom balverlies leed. Almería kwam er vervolgens razendsnel uit: Thievy Bifouma werd de diepte in gestuurd, bleek veel sneller te zijn dan Marc Bartra en zette de thuisploeg op voorsprong. Dit betekende zijn eerste doelpunt voor de club.

Messi liep duidelijk gefrustreerd over het veld en Luis Enrique nam voor de tweede helft geen halve maatregelen: de coach bracht Neymar en Luis Suárez binnen de lijnen en hoopte dat zij het tij zouden kunnen keren. Suárez kwam een kwartier na zijn entree ook erg dicht bij zijn eerste doelpunt voor Barcelona, maar de spectaculaire volley van de Uruguayaan spatte op de lat uiteen. Het was een spaarzame kans voor Barcelona, dat de druk wel opvoerde, maar in het eerste kwartier na de onderbreking nauwelijks ruimte vond voor het doel van Almería.

Achttien minuten voor tijd viel de gelijkmaker alsnog. Suárez speelde zichzelf met een knappe actie vrij in het vijandelijke strafschopgebied en speelde de bal opzij naar Neymar, die ondanks de druk van een tegenstander de 1-1 binnen kon werken. Barcelona schakelde nu nog een tandje bij en Suárez zette de bezoekers bijna op voorsprong, maar zijn schot ging rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Vervolgens raakte Messi op aangeven van Suárez opnieuw de lat, voordat de Uruguayaan met zijn tweede assist van de middag Jordi Alba op het scoreformulier bracht. Suárez bleek dus goud waard voor Barcelona, dat in het spoor blijft van Real Madrid.