Voormalig voorzitter FC Barcelona overleden

Voormalig FC Barcelona-voorzitter Josep Lluís Núñez is maandag op 87-jarige leeftijd overleden, zo meldt de club maandagmiddag. De Catalaan was tussen 1978 en 2000 voorzitter van de Spaanse club en werd gezien als één van de grondleggers van het succes in de die jaren.

Onder het bewind van Núñez groeide FC Barcelona uit tot een op sportief en economisch gebied succesvolle club. Núñez nam in 1978 het roer over van Raimon Carrasco. De voorzitter begon in zijn periode met het herstructureren van de financiële situatie en zorgde bovendien dat de faciliteiten een flinke boost kregen.

Núñez zorgde er in de 22 jaar dat hij voorzitter was dat het Camp Nou meerdere keren werd gerenoveerd, dat de jeugdopleiding naar La Masia verhuisde, het Mini-estadi werd gebouwd en Núñez zorgde ervoor dat het clubmuseum gebouwd werd.

Prijzen en grote namen
Onder leiding van Núñez wist Barcelona op sportief gebied ook enorm te groeien. De club werd maar liefst zeven keer landskampioen, veroverde het zeven keer de Spaanse beker, won het vijf keer de Europacup II en wist het onder leiding van Johan Cruijff één keer de Europacup I te winnen.

Ook wist Núñez grote namen naar Barcelona te halen. Maradona, Romário, Christo Stoitsjkov en Rivaldo kwamen allemaal naar Camp Nou. Bovendien was de voorzitter verantwoordelijk voor de Nederlandse enclave bij Barcelona. Een conflict tussen Cruijff en Núñez zorgde ervoor dat Cruijff bij Barcelona vertrok en ook Van Gaal werd na mindere prestaties ontslagen. Dat zorgde er in 2000 voor dat ook Núñez moest vertrekken als voorzitter. Joan Gaspart nam het roer over.

Bron: www.barcasource.nl

Facebook
Twitter