Vrije val Barcelona blijft ook tegen Valencia voortduren

De Spaanse titelstrijd ligt weer helemaal open. Barcelona gaf zondagavond voor de derde keer op rij niet thuis in de eigen competitie en ging voor eigen publiek met 1-2 onderuit tegen Valencia. Het elftal van Luis Enrique staat nog wel bovenaan, maar heeft nu net zoveel punten als nummer twee Atlético Madrid, terwijl nummer drie Real op slechts één punt volgt. Lionel Messi bereikte ondanks de mineurstemming wel een bijzondere mijlpaal: hij tekende voor zijn vijfhonderdste goal in zijn profcarrière.

Het begin van Barcelona, dat startte zonder de deze week in opspraak geraakt Daniel Alves, was prima. De drie gevreesde aanvallers kregen stuk voor stuk een goede mogelijkheid om te scoren, maar Diego Alves sleepte Valencia er in de eerste fase van de wedstrijd doorheen. Vlak nadat Messi zijn geplaatste inzet gekeerd zag worden door de goalie van de bezoekers, nam Valencia verrassend de leiding. Guilherme Siqueira ontsnapte aan de linkerkant van de zestien en zag zijn inzet vanaf de achterlijn van richting veranderd worden door Ivan Rakitic. Claudio Bravo was daardoor kansloos.

In de slotfase van de eerste helft ging het in diezelfde volgorde. Messi nam het doel van los Che onder vuur uit een vrije trap en vond de vuisten van Alves, waarna Valencia aan de overkant wél scoorde. In de blessuretijd werd Santi Mina fraai gevonden door Dani Parejo, waarna eerstgenoemde de rust bewaarde om de bal in de verre hoek voorbij Bravo te schuiven. De eerste voortekenen voor de vierde nederlaag van Barcelona in vijf wedstrijden dienden zich daarmee prominent aan.

Barcelona had na rust moeite om op gang te komen, maar na een dik uur spelen deed Messi eindelijk iets terug. De aanvaller zette de aanval zelf op met een bekeken pass op Jordi Alba, die de bal in één keer precies op maat teruggaf aan zijn Argentijn ploeggenoot. Het binnenschuiven was vervolgens een koud kunstje voor Messi, die daarmee een waanzinnige mijlpaal bereikte: zijn vijfhonderdste doelpunt in het betaalde voetbal. Daarvan maakte hij er 450 voor Barcelona en 50 voor zijn land.

Dat heugelijke feit sneeuwde echter onder omdat de thuisploeg nog altijd tegen een 1-2 achterstand aankeek. Los Azulgrana voerden de druk dan ook op. Neymar en Rakitic namen Alves onder vuur, maar opnieuw toonde de Braziliaanse sluitpost zich een sta-in-de-weg voor de koploper van de Primera División. In de laatste fase van de wedstrijd kwam Valencia nauwelijks de middenlijn meer over, maar de bezoekers hielden ondanks de belegering stand. Gerard Piqué kreeg in extremis nog wel een enorme mogelijkheid, maar hij werkte de bal naast.