Wervelend Barcelona met één been in kwartfinales CL

Manchester City werd vorig seizoen in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld door Barcelona (0-2 en 1-2) en de ploegen troffen elkaar dit seizoen in dezelfde fase van het toernooi. In aanloop naar de eerste ontmoeting in Engeland vertelden de spelers van Manchester City dit seizoen meer vertrouwen te hebben in een goede afloop. De Engelsen blijken in vergelijking met vorig seizoen echter maar weinig te zijn opgeschoten, want dankzij een wervelende eerste helft is Barcelona hard op weg naar de kwartfinale: 1-2. Diep in de blessuretijd miste Lionel Messi een strafschop, anders was het al helemaal klaar geweest.

Messi speelde voor Barcelona zijn honderdste wedstrijd in internationaal verband en in de eerdere 99 maakte hij 80 goals. De verdedigers van Manchester City zullen de naam van de superster van Barcelona rood omcirkeld hebben, maar het was juist Luis Suárez die in de eerste fase de hoofdrol opeiste. De in Engeland teruggekeerde Suárez kreeg de bal na een slippertje van Vincent Kompany met enig fortuin voor zijn voeten. De van Liverpool overgenomen aanvaller twijfelde niet en hamerde zijn derde Champions League-goal van het seizoen binnen.

Barcelona had er zin in en speelde de thuisploeg in de eerste helft met een wervelende voetbalshow van het kastje naar de muur. Suárez had het tweeluik al snel af kunnen maken, na een fijne combinatie met Neymar. De Uruguayaan verscheen oog in oog met Joe Hart, maar zag de sluitpost redding brengen. Niet veel later was het alsnog voor een tweede keer raak voor Suárez. Regisseur Messi, die een werkelijk fantastische eerste helft speelde, gaf de bal mee aan Jordi Alba. De linksback gaf op zijn beurt voor en Suárez strafte de apathische City-defensie af: 0-2. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat het voor rust daarbij bleef, want Neymar zag nog een lobje gekeerd worden en Daniel Alves raakte de lat.

Manchester City probeerde er na de onderbreking nog wat van te maken en prompt kreeg de ploeg van manager Manuel Pellegrini een drietal kansen uit corners. De grootste mogelijkheid in die fase was voor Edin Dzeko, die helemaal vrij kon inkoppen. De Bosniër mikte de bal precies in de armen van doelman Marc-André ter Stegen. Ook Sergio Agüero liet zich eindelijk zien, maar de goede vriend van Messi krulde de bal rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal.

Pellegrini wist dat er iets moest gebeuren met het oog op de terugwedstrijd in Camp Nou en daarom bracht hij Wilfried Bony binnen de lijnen. Bony had geen aandeel in de aansluitingstreffer van Agüero, die profiteerde van een handig balletje van David Silva (1-2). Manchester City wilde doordrukken voor de 2-2, maar daar stok Clichy een stokje voor. De verdediger kreeg na een charge op Alves zijn tweede gele kaart en met tien man konden the Citizens geen vuist meer maken. Diep in de blessuretijd kreeg Barcelona de kans om het karwei helemaal te klaren. Messi mocht na een domme overtreding van Pablo Zabaleta aanleggen vanaf de stip, maar de aanvaller zag zijn inzet gekeerd worden door Hart.

Facebook
Twitter