Barça wint de stadsderby overtuigend (5-1)

Een dag na de hattrick van Cristiano Ronaldo tegen Celta de Vigo, heeft ook Lionel Messi een plekje in de schijnwerpers gezocht. De superster nam Barcelona bij de hand in de Derbi barcelonés met Espanyol en boog hoogstpersoonlijk een 0-1 achterstand om in een voorsprong. In de slotfase tekende Messi met zijn derde van de avond voor de 5-1 eindstand. Het betekende zijn derde hattrick in de laatste vier wedstrijden én een nieuw record: Messi (twaalf keer raak) heeft César (elf goals) nu afgelost als speler met de meeste goals in de stadsderby van Barcelona.

Espanyol begon nog wel brutaal en was in de openingsfase vooral zeer dreigend via de counter. Dat leidde na dertien minuten ook tot de verrassende 0-1, die op naam kwam van Sergio García. De aanvoerder van de gasten snelde de zestien in, fopte twee tegenstanders en liet Claudio Bravo met een ferme schuiver kansloos. Barcelona had ook daarna het betere van het spel, maar moest beducht blijven voor de levensgevaarlijke tegenstoot van de bezoekers. Vooral het duo García-Felipe Caicedo zorgde voor veel dreiging, maar de 0-2 bleef uit.

Rond het halfuur werd Barcelona sterker. Het startsein voor het offensief kwam van Messi, die de bal uit een vrije trap bijna uit stand op de lat mikte. Niet veel later schoot Xavi rakelings naast, gevolgd door een enorme mogelijkheden voor Jordi Alba. De linskback werd op schitterende wijze bediend door Messi en had de bal voor het inschieten, maar uitstekend keeperswerk van Kiko Casilla stond de gelijkmaker in de weg. Niet veel later moest de goalie van Espanyol zich alsnog gewonnen geven: met een geplaatst schot van buiten de zestien trok Messi de stand gelijk.

Na de pauze was er geen houden meer aan voor los Pericos, die vooral in het eerste kwartier na de hervatting volledig onder de voet werden gelopen. Na wederom een weergaloze actie schoot Messi na vijf minuten spelen in de tweede helft de 2-1 binnen, waarna Gerard Piqué de thuisploeg in veilige haven loodste. Nog geen drie minuten na de treffer van Messi mocht de verdediger ongehinderd raak koppen uit een hoekschop. Na die 3-1 was het voornamelijk nog eenrichtingsverkeer richting het doel van Casilla.

Espanyol probeerde de schade zoveel mogelijk te beperken, maar schoot in defensief simpelweg tekort tegen de overmacht aan klasse bij de tegenstander. Invaller Pedro, die de onzichtbare Luis Suárez mocht aflossen, werkte na een snelle uitbraak de 4-1 binnen, waarna Messi zijn hattrick compleet maakte. De kleine Argentijn kreeg de bal van rechts en liet Casilla met een achteloze voetbeweging voor de vijfde keer kansloos. Die 5-1 bleef ook de eindstand.