Monsterzege voor swingend Barcelona op Elche

Barcelona heeft zaterdagavond korte metten gemaakt met Elche. De ploeg van Luis Enrique was eerder dit seizoen al driemaal te sterk geweest voor los Franjiverdes (3-0, 5-0 en 0-4) en daar kwam nu nog eens een 0-6 overwinning bij. Vier van de zes doelpunten vielen in de laatste twintig minuten. Lionel Messi was goed voor twee doelpunten en drie assists, terwijl Neymar het duel met twee treffers en twee assists afsloot. Messi evenaarde zaterdag een Spaans record van wijlen Telmo Zarra; 77 dubbelslagen (twee doelpunten in één wedstrijd) in de Primera División.

Elche bood in de eerste helft goed tegenstand aan Barcelona, maar een onoplettendheid kwam de thuisploeg duur te staan. Zeven minuten voor rust nam Xavi een snelle vrije trap, waar Elche niet op had gerekend. Piqué nam de bal met de borst aan en zag hoe zijn door Domingo Cisma veranderde volley tegen de touwen ging: 0-1. Tot aan de openingstreffer was de ploeg van Luis Enrique niet in staat geweest om een oplossing te vinden voor het compacte spel van Elche, dat bovendien niet de intentie had om veel risico te nemen. Fayçal Fajr was de gevaarlijkste speler bij de thuisploeg, maar Claudio Bravo reageerde attent op diens pogingen.

In het eerste kwartier na rust verzekerde Barcelona zich van de overwinning. Na een charge van Sergio Pelegrin op Neymar mocht Messi vanaf elf meter aanleggen en dit keer faalde hij niet, in tegenstelling tot in het bekerduel met Atlético Madrid: 0-2. Elche kreeg luttele minuten later nog een domper te verwerken. Fajr ontving een tweede gele kaart voor een onnodige charge op Neymar en mocht inrukken. Dat was de genadeklap voor de thuisploeg.

Dat Messi en Neymar elkaar steeds beter beginnen te begrijpen, werd Elche ook duidelijk. Twintig minuten voor tijd verzilverde de Braziliaan een heerlijke pass van de Argentijn, 0-3, en vier minuten later moest Przemyslaw Tyton de bal opnieuw uit zijn doel halen. Neymar leverde de bal in bij Messi, die zijn collega met een boogbal over de defensie in scoringspositie bracht. Tyton was kansloos: 0-4. Messi maakte er vlak voor tijd ook nog 0-5 van en daarmee was hij voor de vijfde keer in zijn loopbaan goed voor minimaal twee assists en twee doelpunten in één wedstrijd. Het slotakkoord kwam op naam van Pedro, na voorbereidend werk van Neymar.