Griezmann wipt titelhouder Barcelona uit Europa

Barcelona kan prolongatie van de Champions League-titel vergeten. Het elftal van Luis Enrique reisde met een goede uitgangspositie (2-1) naar Madrid voor de tweede ontmoeting met Atlético, maar gaf in het uitzinnige Vicente Calderón niet thuis en ging door toedoen van Antoine Griezmann met 2-0 onderuit. De Fransman kopte zijn ploeg voor rust op voorsprong en schoot in de slotfase raak uit een strafschop.

Atlético liet er geen gras over groeien en schoot uit de startblokken. Gabi, Yannick Ferreira Carrasco en Griezmann namen in de openingsminuten het doel van Marc-André Ter Stegen onder vuur, maar de Duitse doelman liet zich niet verrassen. De storm ging daarna iets liggen, maar Atlético bleef de overhand houden en hield zich de gevreesde aanval van Barcelona moeiteloos van het lijf. Lionel Messi was bijvoorbeeld totaal onzichtbaar en kwam niet verder dan een poging uit een vrije trap, maar zijn inzet miste de juiste richting.

Tien minuten voor de onderbreking kreeg Atlético loon naar werken. Met een fantastische voorzet met de buitenkant van de voet vond Saúl Níguez de volledig ongedekte Griezmann, die de bal met zijn hoofd over Ter Stegen heen in het doel stuurde. Tekenend voor de aanvallende onmacht van Barcelona was dat de bezoekers pas daarna voor het eerst een schot tussen de palen losten: de inzet van Neymar kon echter worden gepakt door Jan Oblak. Aan de overkant was Ferreira Carrasco daarna nog dreigend, maar zijn knal werd gekeerd.

Atlético had het karwei in de openingsfase na rust al kunnen klaren, maar hield Barcelona in leven. Koke verscheen oog in oog met Ter Stegen, maar legde zwak af, en niet veel later kopte Saúl de bal tegen de lat. Barcelona werd daarna pas serieus wakker en besefte dat het anders moest. De Catalanen zochten voor het eerst in de wedstrijd echt de aanval en voerden heel langzaam maar zeker de druk op. Jordi Alba was dreigend met een lage voorzet, maar aan de overkant liet Griezmann na een razendsnelle tegenstoot de kans op de 2-0 liggen. Dergelijke speldenprikken kregen de bezoekers daarna nog vaker te verduren. In het laatste halfuur was het desondanks vooral overleven voor Atlético, dat zich ingroef op eigen helft en rond de zestien een muur opwierp.

Los Colchoneros toonden aan waarom het verreweg de minst gepasseerde defensie van Spanje heeft, en stond behoudens een schot(je) van Luis Suárez en een geplaatste bal van Andrés Iniesta, die later ontsnapte aan een rode kaart, weinig toe. In de slotfase maakte Griezmann er vanaf de strafschopstip 2-0 van. Een handsbal van Iniesta werd bestraft, waarna de Franse spits zijn superavond kon vervolmaken. Barcelona gooide daarna nog even alle remmen los en had reden tot klagen: Iniesta schoot in het strafschopgebied een bal tegen de hand van Gabi, maar scheidsrechter Nicola Rizzoli legde de bal buiten de zestien. De inzet van Messi vloog vervolgens over en daarmee ging ook de laatste mogelijkheid van de wedstrijd voor Barcelona verloren.

Bron: voetbalzone.nl