Messi dirigeert Barcelona naar ruime overwining in Bilbao

Barcelona heeft zondagavond optimaal geprofiteerd van de misstap van Real Madrid tegen Atlético Madrid. De ploeg van Luis Enrique was daags na de Madrileense stadsderby met 2-5 te sterk voor Athletic Club en staat nu nog maar één punt achter de koploper van de Primera División. Lionel Messi was met een doelpunt, twee assists, het forceren van een eigen doelpunt en de voorbereiding in het laatste doelpunt weer van vitaal belang voor de Catalanen.

In een intense eerste helft nam Barcelona een dubbele voorsprong, al had de voordelige marge van het team van Luis Enrique ook ruimer kunnen zijn. Athletic had echter ook uitzicht op minimaal een doelpunt. De thuisploeg zette vanaf de eerste minuut druk op de defensie van de Catalanen, maar de counters van los Azulgrana en MSN (Messi, Suárez en Neymar) zorgden voor het klassenverschil.

Na een kwartier spelen nam Barcelona de leiding. Een vrije trap van Messi werd door Aymeric Laporte van richting veranderd, waardoor Gorka Iraizoz de bal niet kon keren: 0-1. Tien minuten later was het opnieuw raak. Neymar en Messi combineerden, Suárez kreeg de bal van de Argentijn en schoot raak: 0-2. Neymar en Messi lieten in het restant tot aan de rust na om Barcelona aan een 0-3 voorsprong te helpen, al kwamen de bezoekers goed weg toen Aritz Aduriz de bal op het aluminium mikte. De aanvaller was vlak na de 0-1 al dicht bij een doelpunt geweest. Claudio Bravo keerde de kopbal op uitstekende wijze.

In het begin van de tweede helft werd om elke meter gestreden en had Athletic via Unai López tot tweemaal toe uitzicht op een aansluitingstreffer. De 1-2 viel uiteindelijk in de 59e minuut: Mikel Rico benutte een rebound en bracht de Basken terug in de wedstrijd. Dat was echter slechts een illusie. Eén minuut later werkte Óscar de Marcos een inzet van Messi achter zijn eigen doelman en twee minuten later rondde Neymar diagonaal af, na voorbereidend werk van Xavi en Messi. Athletic was echter niet van slag en reageerde goed.

Na een pass van Iker Muniain opteerde Aduriz voor een schot uit een moeilijke hoek; daar had Bravo niet op gerekend: 2-4. Een kwartier voor tijd liet Xabier Etxeita zijn ploeg echter met tien man achter. De charge van de verdediger op Suárez werd met rood bestraft. Barcelona zocht in de overtalsituatie naar meer doelpunten en eindigde uiteindelijk op 2-5. Na een goede actie van Messi kwam de bal via Sergio Busquets terecht bij Pedro, die de eindstand bepaalde.