Stadsgenoot Espanyol houdt Barça van een doelpunt

Barcelona is het nieuwe kalenderjaar niet goed begonnen. De ploeg van Luis Enrique slaagde er zaterdag in de stadsderby met Espanyol voor het eerst dit seizoen, en voor het eerst sinds 21 februari 2015, niet in om te scoren in een competitieduel: 0-0. De thuisploeg stapte als morele winnaar van het veld: de voorgaande zeven duels met de buurman gingen allemaal verloren. De Catalanen staan later deze maand nog tweemaal tegenover elkaar, maar dan in het kader van de Copa del Rey: 6 januari en 13 januari.

Barcelona voelde zich in de eerste helft zeer ongemakkelijk. De ploeg van Luis Enrique had moeite om het spel te maken, omdat een moedig Espanyol vroeg druk zette en de stadsgenoot intensief bestreed. De toegeeflijke arbitrage zorgde er bovendien voor dat er sprake was van een grimmige sfeer. Espanyol kwam in de eerste helft niet verder dan een kans in de 25e minuut: Álvaro beantwoordde een corner en Gerard Piqué haalde de bal uit de doelmond.

De beste kansen in de eerste helft waren voor Barcelona, dat het geluk niet aan zijn zijde had. In de achtste minuut had Jordi Alba bij de tweede paal meer moeten doen met een voorzet van Luis Suárez en het alumiunium stond voor de vijfde keer dit seizoen een doelpunt van Messi in de weg. De vrije trap van de Argentijn in de 36e minuut ging tegen de paal.

Na de onderbreking verhoogde Barcelona de druk op de defensie van Espanyol, dat merkte hoe de inspanningen voor rust hun tol begonnen te eisen. Messi, Neymar en Luis Suárez zochten naar een manier om de defensie van de stadsgenoot te ontregelen, maar de afwerking liet te wensen over. Neymar schoot onder druk naast en ook Suárez mikte het leer op de paal, na 55 minuten. El Pistolero ontving een pass van Ivan Rakitic, bracht zichzelf in scoringspositie, maar schoot van dichtbij op het aluminium.

Sinds april 2010 kreeg Espanyol in elke ontmoeting met Barcelona minimaal één tegendoelpunt om de oren, maar zaterdagmiddag hielden los Periquitos stand. Pau had een antwoord op pogingen van Messi en Neymar en de opnieuw grimmige momenten in de slotfase waren niet in het voordeel van Barcelona. Alleen een genialiteit had het scorebord in het Estadio Cornellà-El Prat in beweging kunnen krijgen, maar die bleef uit.

Bron: voetbalzone.nl